Co może być lepszego niż świeca o zapachu naszych tradycyjnych potraw. Między carbonare a makaronem pomidorowym do „rozświetlenia”.
Tradycyjne dania, które uwielbiamy jeść o każdej porze. Co by było smacznego w dobrej carbonarze, tej typowej dla kultury rzymskiej, czy nawet ładnym talerzu spaghetti z sosem pomidorowym, tym świeżym z bazylią. W skrócie nasze piękne Włochy mają tak wiele tradycyjnych potraw na każdy gust.
Jednak kuchni włoskiej nie można jeść tylko widelcem, o czym przypomina kultowy wizerunek aktora Alberto Sordiego, który przed ładnym talerzem spaghetti delektuje się nią w całej okazałości. Jest też inny sposób na rozkoszowanie się danym daniem i to jest to przy pomocy świecy i płomienia.
Włoska niedzielaświece rozruchowe i „gastronomiczne”.
Za projektem stoi Carolina Venosi, młoda i błyskotliwa, urodzona w 1991 roku. „architekt, który nie jest architektem– tak deklaruje młoda miłośniczka designu. „Po kilku latach współpracy z agencjami komunikacji i firmami uruchomiłem w mediach społecznościowych Rome is More, humorystyczny projekt redakcyjny, w którym dzielę się powiedzeniami w dialekcie rzymskim przetłumaczonymi na makaroniczny angielski, co w ciągu kilku miesięcy stało się prawdziwym fenomenem wirusowym”. Oto w skrócie projekt młodej Karoliny.
Start-up stworzony przez młodą kobietę nazywa się włoska niedziela, już właściciel marki Rzym to coś więcej. Tak naprawdę niedziela jest dla Włochów bardzo ważnym dniem, gromadzimy się przy stole i delektujemy się specjałami, jakie każdy region może zaoferować każdemu podniebieniu.
W wyniku projektu start-upu prowadzonego przez Karolinę Veronesi powstało 9 świec inspirowanych najbardziej kultowymi daniami włoskiej niedzieli. Smaki to pizza, tiramisu, cappuccino, spritz i wiele innych. To są prawdziwe świece.”gastronomiczny” wykonany z identyfikowalnego wosku wegańskiego, a na każde 300 gramów wosku czas trwania wynosi od 42 do 52 godzin. Wspaniały pomysł na stworzenie linii świec, która będzie odpowiednia dla całej rodziny i która w oryginalny sposób wprowadzi do domu smaki włoskiej tradycji.
Oprócz wspomnianych już smaków dodawane są także te z szafranowego risotto, ale w skrócie także carbonara, focaccia, trofie z pesto świece, które „zapalają się” dosłownie smaki. Każda świeca kojarzona jest z wizualnym obrazem opisywanej potrawy i wtedy także opakowanie spełnia swoją rolę. Można je kupić online.