Cukiernictwo to coś, na co wszyscy czekają przez cały rok, ale wymaga też dużo pracy i przygotowań. Jeśli już upiekłeś, największe stresy masz za sobą. Pozostał tylko jeden mały szczegół, o którym większość ludzi co roku zaniedbuje. Jeśli znasz powiedzenie, ile języków znasz, tyle razy jesteś człowiekiem, to podobnie jest ze słodyczami. Ile ciasteczek pieczesz, ile pudełek potrzebujesz. Każdy rodzaj słodyczy powinien mieć swoje miejsce, nawet jeśli chodzi o materiał pudełka, w którym je przechowujesz.
Źródło: YouTube
Sucho i zimno
Na szczęście jedna podstawowa zasada dotyczy wszystkich słodyczy. Oznacza to, że należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zasada ta dotyczy wszystkich słodyczy, jednak jest najważniejsza w przypadku rodzajów ze śmietaną, gdyż te są bardziej podatne na psucie się niż np. bułki. Najważniejsze jest to, aby wszystkie pudełka, w których przechowujesz słodycze, posiadały pokrywkę, którą można odpowiednio zamknąć lub zatrzasnąć.
Im więcej gatunków, tym więcej skrzynek
Jeśli piekliście w tym roku pierniki, warto wiedzieć, że w pudełku muszą one zmięknąć. Dlatego wybierz materiał, który pozwala im to zrobić w jak największym stopniu. Idealnym rozwiązaniem będzie pudełko papierowe wyłożone wewnątrz folią aluminiową. Jeśli chcesz, aby Twój piernik był wyjątkowo miękki, włóż do pudełka pokrojone w plasterki jabłko. Zmieniaj go co kilka dni, a będziesz miał najbardziej puszyste pierniki, jakie kiedykolwiek jadł Twój gość. Nawet słodycze Linneusza nadziewane marmoladą lub kremem czekoladowym warto przechowywać w papierowych pudełkach wypełnionych folią lub papierowymi serwetkami. Słodycze bez nadzienia, takie jak bułki, ciasteczka czy inne kruche słodycze, najlepiej przechowywać w blaszanych pudełkach ze szczelnym wieczkiem. Cukierki wypełnione kremem przechowuj w plastikowych pudełkach i przechowuj w lodówce. Można je także postawić na balkonie lub w piwnicy. W takich przypadkach trzeba jednak stale sprawdzać cukierek, aby nie zamarzł.
Źródła: www.eta.cz, www.apetitonline.cz