Nie bez powodu nasi przodkowie sadzili lipy we wsi i na skrzyżowaniach dróg. Drzewo narodowe produkuje kwiaty, które można wykorzystać w kuchni. Są zdrowe, herbatki z kwiatów lipy pomagają przy przeziębieniach i działają uspokajająco. Sięgnij po kwiaty lipy i zrób z nich lemoniady, syropy, a nawet własny miód w domu. Nie będziesz potrzebować pszczół…
Czerwiec i lipiec należą do lipy, naszego narodowego drzewa. Nasi przodkowie zasadzali ją na placach wsi, na skrzyżowaniach dróg, ponieważ zapewnia obfity cień, a jednocześnie obfity pokarm dla pszczół i świetnie nadaje się do domowego leczenia i gotowania. Prawie każdy zna herbatę lipową, jeśli doda się do niej odrobinę mleka, ma różowawy kolor, można ją pić samą lub z miodem i cytryną. Jest świetny na gorączkę, przeziębienie i kaszel. Dlatego też nie trzeba wprowadzać naparu z kwiatów lipy, jeśli chcemy samodzielnie zasuszyć kwiaty, warto zebrać jeszcze nierozwinięte kwiaty. Ale są też inne wspaniałe przepisy, które nie są tak rozpowszechnione…
Miód lipowy
Należy do rodziny miodów wytwarzanych na bazie popularnych ziół (mniszek lekarski, stokrotka biednych, wiciokrzew). Nie jest to miód w pełnym tego słowa znaczeniu, bo robi się go samemu, bez pszczół. Ale konsystencją przypomina świeży miód lub gęstszy syrop.
Składniki
-
500 g kwiatów lipy (to dość duży stos, ale kwiaty są duże, za chwilę je zerwiesz)
-
sok z 7 cytryn lub 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
-
4 litry wody
-
4 kg cukru
metoda
Rozłóż zerwane kwiaty na prześcieradle lub gazecie na kilka godzin, aby wszystkie owady mogły się wyczołgać. Można płukać kwiaty, ale oprócz owadów i kurzu płucze się także pyłki. Kwiaty włożyć do dużego pojemnika, dodać pokrojoną w kółka cytrynę lub wycisnąć z niej cytrynę (jeśli jej nie używasz, to po zaparzeniu dodać kwasek cytrynowy), zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić do zaparzenia na 24 godziny. Przecedź przez gazę lub gazę, wyciśnij kwiaty (dodaj kwasu, jeśli używasz zamiast cytryny) i powoli gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozlać do słoików, przykryć i przechowywać najlepiej w chłodnym, zimnym miejscu.
Lemoniada lipowa
Składniki
-
duża szklanka, najlepiej pięciolitrowy słoik ogórka
-
kwiat lipy w zależności od wielkości kieliszka
-
cytrynowy
-
cukier
-
przegotowana zimna woda
metoda
Na przemian układamy kwiat lipy, plasterki cytryny i posypujemy cukrem. Następnie zalej zimną przegotowaną wodą. Zamknij słoik. Pozostawić do zaparzenia na tydzień. Następnie odcedź, przechowuj w lodówce. Podawać na zimno. Cukier to konserwant, więc nie oszczędzaj na nim, ale z drugiej strony nie przesadzaj, nie robisz syropu, robisz lemoniadę. Powstały produkt można zatem dosłodzić.
Podobnie możesz zrobić.
Lipowe cukierki na kaszel
Składniki
-
120 g miodu
-
100 g granulowanego cukru
-
2 łyżki bardzo mocnej herbaty lipowej (najlepiej ze świeżych kwiatów)
-
sok z połowy cytryny
metoda
Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje, tak aby łyżeczka mieszanki zestaliła się na talerzu. Następnie wylej masę na mokrą deskę do krojenia, pokrój w kostkę i poczekaj, aż stwardnieje. Włóż do pudełka lub torby i masz cukierki na smak lub na kaszel.
Wino limonkowe
Składniki
-
4 garści kwiatów lipy
-
1 kg cukru
-
4 l przegotowanej, ostudzonej wody
-
drożdże winne
-
pokrojona w plasterki cytryna
metoda
Wszystko wymieszaj i odstaw na tydzień. Jeśli chcesz, aby cukier rozpuścił się szybciej, możesz dodać go do gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodajesz tylko kwiat, cytrynę i na koniec drożdże winiarskie i pozostawiasz do fermentacji na tydzień. Po tygodniu wszystko odcedź, przelej do butelek, gdzie wino posłuży jeszcze przez tydzień. Następnie możesz spożywać.