Rolada Tiramisu to najlepsze towarzystwo do filiżanki kawy. Tradycyjny deser przygotowany jest w nietradycyjny sposób, ale smak pozostaje równie doskonały. Miękkie i puszyste ciasto nadaje się również na dietę bezglutenową, jeśli użyje się odpowiedniej mąki.
Natkniesz się także na ciekawy i rzadko używany składnik, jakim jest guma ksantanowa. Nadaje się do stosowania na diecie bezglutenowej i stosowany jest w wypiekach głównie dlatego, że poprawia elastyczność ciasta i zapobiega jego twardnieniu. Puszyste ciasto i aksamitne nadzienie tej rolady zapadnie Ci w pamięć.
Potrzebujemy
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki pełnego mleka
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 125 g drobnego cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 45 g masła o temperaturze pokojowej
- 80 g mąki zwykłej lub użyj wersji bezglutenowej
- ¾ łyżeczki gumy ksantanowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
Na farszu
- 250 g mascarpone
- 160 g śmietany do ubijania
- 60 g przesianego cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Do podlewania
- 4 g kawy rozpuszczalnej
- 12 g cukru
- 45 g gorącej wody
Do dekoracji
- kakao w proszku
- wiórki czekoladowe
Zbliżać się
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Lekko posmaruj je olejem, aby ułatwić odklejanie się od upieczonego ciasta.
- Kawę rozpuszczalną mieszamy z mlekiem i podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia kawy. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Jajka i cukier ubić na puszystą masę, na wysokich obrotach powinno to zająć od 5 do 7 minut. Dodać mieszankę kawowo-mleczną, esencję waniliową i masło. Znów pokonaliśmy.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, gumę ksantanową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do masy jajecznej i dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
- Rozłóż ciasto równomiernie na papierze i piecz w temperaturze 180°C przez około 10 do 12 minut. Upieczone ciasto na blasze przykryj folią aluminiową, która zatrzyma wilgoć w cieście i wtedy łatwiej będzie się wałkować.
- Na nadzienie wymieszaj wszystkie składniki i ubij gładki i puszysty krem.
- Aby zalać ciasto, wymieszaj kawę, gorącą wodę i cukier i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem i oddziel od papieru. Przekładamy ciemniejszą, podpieczoną stronę ciasta na papier stroną do dołu, tak aby po zwinięciu ciasto znalazło się na wierzchu bułki.
- Skrop lub posmaruj ciasto roztworem kawy i przykryj ponad połową nadzienia mascarpone, aż po brzegi. Zwinąć i przykryć powierzchnię pozostałym nadzieniem. Posypać kakao i udekorować wiórkami czekolady.
- Rolada tiramisu powinna stwardnieć w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie kroimy go na schludne kawałki.
Śledź naszego Instagrama