Zatrucie pokarmowe lub katar leczymy zapomnianą nalewką

Nalewki z czarnej porzeczki rzeczywiście używały nasze babcie i prababcie. Jest nieocenionym lekarstwem na przeziębienia. Jednak czarne porzeczki mogą również obniżać poziom cholesterolu lub regulować poziom cukru we krwi. Można go wykorzystać do deserów, zrobić z niego sok lub przygotować leczniczą nalewkę w domu. Przygotowanie nalewki nie jest trudne, ale może wymagać odrobiny wytrwałości.

Super porcja witamin w małej kulce

Czarna porzeczka jest tak zdrowa dzięki swoim dobroczynnym właściwościom. To naprawdę ważna kwestia źródło witaminy C, B1, B2, B6, A (beta-karotenu), E, ​​żelaza, potasu, wapnia, magnezu, flawonoidów i błonnika. Eksperci podkreślają, że te małe kuleczki są wspaniałym źródłem cynku, chloru, miedzi czy jodu. Ponadto mają niski indeks glikemiczny (IG) i mało kalorii.

Jakie są korzyści czarnej porzeczki dla zdrowia

Czarna porzeczka wzmacnia układ odpornościowy, ale dodatkowo działa jako silny przeciwutleniacz. Dzięki temu sprzyja zdrowiu serca, kontroluje masę krwi i obniża wysoki poziom cholesterolu. Flawonoidy działają relaksująco. Napar z czarnej porzeczki to najlepszy sposób na złagodzenie nadmiernych ruchów żołądka i przewodu pokarmowego. Ponadto czarna porzeczka działa również moczopędnie, wspomaga pocenie się i odtruwa organizm. Dzięki temu jest rewelacyjny na przeziębienia.

Czarna porzeczka - napój
Zdjęcie: Pixabay

Specjalnie przygotowana nalewka, dżem, konfitura lub sok z czarnej porzeczki dostarcza organizmowi niezwykłych składników odżywczych. Wszystkie te środki są niezwykłe przydatny na przeziębienia, wysoki poziom glukozy we krwi i wysoki cholesterol. Łagodzą także ból lub objawy zatrucia pokarmowego. Jeśli cierpisz na migreny i bóle głowy, będziesz mógł skorzystać z działania tej wyjątkowej żywności.

Spróbuj zrobić własną nalewkę

Do zrobienia nalewki potrzeba 1 kg czarnych porzeczek, 1 litr alkoholu, 1 litr wody i 500 g cukru. Oczyść, umyj i wysusz jagody. Alkohol zmieszać z połową przegotowanej wody. Dodaj owoce i zamknij pojemnik. Napój pozostawić w ciepłym miejscu na około 6 tygodni. Następnie przepuść płyn przez gazę. Resztę wody zagotować z cukrem, ostudzić i dodać do nalewki. Odstaw mieszaninę na 2 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepszy smak i efekty uzyskasz po 6 miesiącach.

Źródła informacji: ireceptar.cz, pestujeme.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *