Nie ma imprezy bez ciemnych pisanek, jeśli chcesz wiedzieć, które są najlepsze, oto wyniki bardzo ciekawego testu degustacyjnego.
W supermarkecie można kupić doskonałe jajka z ciemnej czekolady za mniej niż w cukierniach sprzedających ręcznie robione wyroby rzemieślnicze. Jednak nawet jeśli produkcja ma charakter przemysłowy, istnieje kilka pozycji, znanych i mniej znanych marek, które są doskonałej jakości i warte poznania.
Jeśli więc szukasz jajka z ciemnej czekolady, ale nie chcesz wydawać za dużo, oferujemy najlepsze produkty, jakie możesz znaleźć w supermarkecie.
Zobaczmy wszystkie przetestowane produkty i pozycje rankingowe najlepszych Pisanki od najlepiej sprzedających się marek w handlu detalicznym na dużą skalę, chyba że chcesz samodzielnie przygotować domowe jajko czekoladowe. Przy sporządzaniu rankingu wzięto pod uwagę różne parametry, takie jak struktura (dotyk, zapach i smak), jedwabistość, aromatyczna konsystencja, okrągłość i brak cierpkości.
Jakie są najlepsze jajka z ciemnej czekolady z supermarketu
Tam ranking najlepszych jajek z ciemnej czekolady które można kupić w supermarketach, aby skosztować lub podarować je przyjaciołom i krewnym na Wielkanoc, opracował Gambero Rosso. W degustacji, przeprowadzonej po rygorystycznym teście w ciemności, wzięli udział eksperci Monia Achille, Gabriella Ciofetta, Gianfranco De Felici, Indra Galbo, Mara Nocilla i Marzio Taccetti.
Na ósmym miejscu znajdziemy jajko z ciemnej czekolady Melegatti. Ma drzewno-kwiatowy zapach na podniebieniu i jest lekko ściągający. Pozycję wyżej, na siódmym miejscu, znajdujemy Pernigotti. Ma aromat proszku kakaowego i karmelu, lekko cierpki na podniebieniu.
Na szóstym miejscu znajduje się jajko z ciemnej czekolady Kąpielówki. W smaku wyczuwalne nuty toffi, na podniebieniu wyczuwalny aromat wanilii i cukru. Podchodzimy do piątego miejsca, gdzie znajdujemy słynne czekoladowe jajko Lindta. Wizualnie bardzo błyszczące, ma nuty karmelu, a na podniebieniu smakuje jak cukrowe migdały, z lekką nutą cierpką. Czwarte miejsce zajmuje jajko z ciemnej czekolady Motta. W aromacie karmel, kakao i kawa, na podniebieniu jest słodkie i aromatyczne.
Wchodzimy na podium, gdzie na trzecim miejscu znajduje się jajko z ciemnej i łagodnej czekolady Kinder. Który w rzeczywistości składa się z zewnętrznej części z ciemnej czekolady i wnętrza z białej czekolady wykonanego ze skondensowanego mleka. Doceniono dobre aromaty i topliwość, brak cierpkości.
Na drugim miejscu znajduje się jajko 70% Extra Dark Chocolate Perugia. Doskonały połysk, złożona aromatyczna konsystencja z aromatami wanilii, kawy, kokosa i kakao. Na podniebieniu aromat łuski orzecha włoskiego.
Wreszcie Fondentenero zajmuje pierwsze miejsce w rankingu najlepszych jajek z ciemnej czekolady przeprowadzonym przez Gambero Rosso Nowy. Ceniony nie tylko za lśniący wygląd, ale także za zapach charakteryzujący się nutami kawy, suszonych owoców i kwiatów. Smak jest delikatny, a topliwość jest również doskonała.