Dodatkowe kilogramy mogą spowodować poważną chorobę: Słodycze są lepsze z umiarem, nie jedz tego!

Znane przysłowie mówi, że jesteśmy tym, co jemy. Nieprawidłowym trybem życia narażamy się na różne choroby. Obecnie cukier uważany jest za największą truciznę, a rak za jedną z najbardziej podstępnych chorób. Czy jest między nimi jakiś związek?

Komórki nowotworowe zwykle rosną i rozmnażają się szybko, a to wymaga dużo energii. Oznacza to, że potrzebują dużo glukozy. Pewnie stąd narodził się mit, że cukier powoduje raka. Jeśli komórki nowotworowe potrzebują dużo glukozy, wyeliminowanie cukru z naszej diety musi pomóc w zatrzymaniu rozwoju raka, a nawet może zapobiec jego powstawaniu. Niestety, nie jest to takie proste. Wszystkie zdrowe komórki w organizmie człowieka potrzebują glukozy i nie ma sposobu, aby powiedzieć naszemu organizmowi, aby dostarczał glukozę zdrowym komórkom, ale nie komórkom nowotworowym.

Komórki nowotworowe potrzebują również wielu innych składników odżywczych, takich jak aminokwasy i tłuszcze. Jak podaje Brytyjskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem, nie ma dowodów na to, że przestrzeganie diety niskowęglowodanowej zmniejsza ryzyko zachorowania na raka lub że pacjenci chorzy na raka zwiększają swoje szanse na przeżycie. Rygorystyczne diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów mogą na dłuższą metę być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ eliminują pokarmy będące dobrym źródłem błonnika i witamin.

Przyczyny a akceleratory

Istnieje duża różnica pomiędzy tym, co sprzyja rakowi, a tym, co go powoduje. „Nie ma wątpliwości, że składniki odżywcze, takie jak glukoza (cukier), aminokwasy (białka) i tłuszcze, mogą przyspieszać procesy, które powodują pogorszenie raka. Nie oznacza to jednak, że u zdrowej osoby mogą powodować raka. Aby te składniki diety spowodowały raka, musiałyby zamienić zdrową komórkę w komórkę nowotworową. Badania pokazują, że glukoza, aminokwasy i tłuszcze same w sobie nie przekształcają zdrowych komórek w nowotworowe.” powiedział badacz raka, dr. Joe Zundella.

Rak to choroba, która chce rosnąć i rozprzestrzeniać się. Badania sugerują, że skuteczne leczenie to takie, które może ukierunkować metabolizm nowotworu i spowolnić jego rozwój. Ze względu na złożony charakter choroby nowotworowej konieczne jest indywidualne podejście do każdego rodzaju choroby. Chociaż dieta ketogenna może pomóc jednej osobie, może zaszkodzić innej. Dlatego badacze nowotworów nadal pracują nad zindywidualizowanymi rozwiązaniami, łącząc modyfikację stylu życia z chemioterapią, która pozostaje najskuteczniejszą metodą walki z nowotworem.

Cukier nie jest substancją rakotwórczą, ale…

Nie ma dowodów na to, że spożycie cukru przyspiesza wzrost komórek nowotworowych lub powoduje raka. Jednakże nadmierne spożycie cukru, szczególnie cukru dodanego w przetworzonych napojach i żywności, może przyczyniać się do otyłości, która jest ważnym czynnikiem ryzyka nowotworu.

Komórki tłuszczowe zwiększają stan zapalny w organizmie i powodują produkcję nadmiaru hormonów, co powoduje, że komórki w naszym organizmie dzielą się szybciej. Proces ten zwiększa ryzyko powstania komórek nowotworowych, które mogą dalej się dzielić i powodować powstawanie nowotworu. Mówimy o tzw wolne cukry, które nie występują bezpośrednio w żywności, ale są do niej dodawane. Należą do nich cukry zawarte w słodzonych napojach i sokach, słodyczach i ciastach.

Nawet niektóre płatki śniadaniowe, dania gotowe, sosy do makaronów i jogurty zawierają szokujące ilości cukru. Prowadzi to do przyrostu masy ciała, nie oferując organizmowi żadnych innych korzyści odżywczych. Cukry te różnią się od cukrów występujących naturalnie w owocach i warzywach, które pozostają wewnątrz komórek. Ponieważ nie są „wolne”, organizm potrzebuje więcej czasu na ich trawienie.

Dwie strony tej samej monety

Cukier sam w sobie nie powoduje raka i nie ma dowodów na to, że dieta bardzo niskowęglowodanowa zmniejsza ryzyko raka lub pomaga w leczeniu raka. Jednak dieta bogata w cukier może sprzyjać przyrostowi masy ciała. Nadwaga lub otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia co najmniej 13 rodzajów nowotworów. Ryzyko zachorowania na nowotwory możemy zatem zmniejszyć ograniczając w naszej diecie ilość wolnego cukru, co pomoże nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Według doktora Joe Zundella najlepiej polegać na radach, które zawsze ci powtarzano. W profilaktyce nic nie przebije dobrego snu, zróżnicowanej diety pełnej składników odżywczych, ograniczenia żywności z dodatkiem cukru i regularnych ćwiczeń.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *