Dania kuchni azjatyckiej od lat oczarowują wielu Słowaków. Kurczak Kung Pao z ryżem lub makaronem stał się jednym z najpopularniejszych. Wyobrażacie sobie to danie bez mięsa? Wypróbuj poniższy przepis w wersji wegańskiej, a nie pożałujesz.
Potrzebujemy
- 200 g tofu
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule dymki
- garść orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- olej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (może być też zwykły)
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
Zbliżać się
Tofu pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłóż na bok i na tej samej patelni podsmaż starty czosnek, imbir, posiekaną papryczkę chili i pieprz syczuański. Pieczenie w pełni rozwija wszystkie smaki – a aromat jest niesamowity.
Odetnij białą część dymki. Pokrój go w krążki i dodaj razem z tofu i orzeszkami ziemnymi do pikantnej bazy. Smaż przez kilka minut.
W międzyczasie w misce wymieszaj sos sojowy, ocet, syrop daktylowy i skrobię kukurydzianą. Możesz posmakować rezultatu i poczuć doskonale zrównoważony słony, słodko-kwaśny smak.
Pokrój zieloną część dymki, paprykę i dodaj na patelnię z tofu. Zmniejsz ogień i zalej przygotowanym sosem. Niech wszystko się razem zagotuje i odstawi na bok. Nie chcemy gotować papryki, wystarczy ją podgrzać. Stwierdziliśmy, że sos jest dość gęsty, więc dodaliśmy trochę więcej wody.
Gotowe wegańskie Kung Pao tradycyjnie podawane jest z ryżem jaśminowym. Tym razem wybraliśmy makaron ryżowy. Smacznego!
Śledź naszego Instagrama