Czy znasz wszystkie rodzaje ryżu? Jaśmin, basmati, arborio, krótkoziarnisty i wiele innych

Ryż to zboże bezglutenowe, które zawiera wiele ciekawych składników odżywczych. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ponadto zawiera witaminy z grupy E i B, potas i inne składniki odżywcze. Im rzadziej ziarna są czyszczone, tym więcej składników odżywczych zawiera ryż. Niestety, mniej oczyszczone odmiany (zawierające więcej składników odżywczych) również zwykle kosztują więcej. Wybór ryżu w sklepie nie jest taki prosty. Można spotkać wiele gatunków. Na przykład, czy znasz różnicę między basmati a arborio? A jaka jest różnica między ryżem jaśminowym a ryżem brązowym?

Podstawowy podział ryżu

Zanim przejdziemy do samych rodzajów, możemy rozróżnić ryż ze względu na wielkość ziaren i kształt:

  • Długoziarnisty: ziarna są dłuższe niż 6 mm. Są wydłużone i smukłe, nie sklejają się po ugotowaniu i są puszyste.
  • Średnioziarniste: ziarna są większe i lepkie po ugotowaniu. Ich długość wynosi od 5,2 do 6 mm.
  • Krótkie ziarno: ziarna te mają zazwyczaj długość od 5 do 5,2 mm, po ugotowaniu są lepkie.

Ryż

Zdjęcie: Pixabay

ryż jaśminowy

Ryż ten charakteryzuje się typowym aromatem, dla którego wykorzystuje się go zwłaszcza w słodkich przepisach. Czas gotowania wynosi około 15 minut. uprawia się go głównie w Tajlandii. Po ugotowaniu jest lepki, dlatego stosuje się go do dań z sosem. Ten aromatyczny ryż doskonale komponuje się z mięsem, które nie ma zbyt mocnego smaku. Odpowiednim połączeniem jest zatem indyk, kurczak. Nie nadają się wędzone mięso ani żadne kiełbaski.

Ryż basmati

Jest to najdroższy i najszlachetniejszy rodzaj ryżu. Uprawia się ją w Indiach i Pakistanie i należy ją nawadniać wodą lodowcową. Ten rodzaj ryżu cieszy się dużą popularnością również ze względu na szybkie przygotowanie – jego ugotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Ziarna są dłuższe niż ryż jaśminowy i nie sklejają się po ugotowaniu. Można je stosować także do dań bez sosu. Odpowiednim dodatkiem jest dowolne mięso, idealnie pieczone, grillowane lub smażone.

czerwony ryż

Nietypową barwę dopełnia orzechowy zapach. Ryż ten należy gotować dość długo, od 30 do 35 minut. Nawet po ugotowaniu nie będzie całkowicie miękki, dlatego często stosuje się go w połączeniu z ryżem jaśminowym. Stwarza to duży kontrast pomiędzy obiema konstrukcjami. Ryż czerwony jest krótkoziarnisty i ma czerwonawo-brązową barwę. Można go po prostu zastąpić klasycznym ryżem. Zawiera więcej witamin i błonnika. Szczególnie dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.

Ryż arborio

To włoski ryż krótkoziarnisty. Podobnie jak włoski makaron, gotujemy włoski ryż do kęsa. Zajmuje to około 20 minut. Ugotowany ryż na pierwszy rzut oka ma papkowatą konsystencję, ale jeśli włożysz go do ust, przekonasz się, że w środku nadal jest chrupiący. Szczególnie nadaje się do przygotowywania dań z papkowatego ryżu (słodki ryż, kluski) lub do przygotowywania włoskiego risotto. Ryż ten zawiera dużo skrobi i pochłania dużo wody. Po ugotowaniu jest lepki. Jeśli masz ochotę na najlepsze włoskie risotto, sięgnij po ryż Carnaroli, który jest o klasę wyższą od Arborio.

Źródła informacji:

https://www.rodzinazdrowia.pl/dlaczego-najlepszy-ryz-to-ten-nieoczyszczony

https://www.vitalia.cz/clanky/6-druhu-ryze-jasminova-basmati-ktera-lepi-ktera-se-sype/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *