Jak wybrać najlepsze truskawki? Oto szczegóły, które musisz sprawdzić, aby znaleźć najlepsze.
Wraz z nadejściem wiosny truskawki szybko powracają, być może najbardziej typowy i reprezentatywny owoc tego okresu. Są tacy, którzy kochają je do szaleństwa i jest wiele słodkich i innych przetworów, w których są głównymi bohaterami. Truskawki to owoc bogaty w dobroczynne właściwości.
Spośród wszystkich składników odżywczych, które je wyróżniają, wyróżniają się potas i mangan. Mają także dobre stężenie kwasu foliowego i kwasu askorbinowego. Truskawkom przypisuje się właściwości przeciwstarzeniowe ze względu na ich działanie przeciwutleniające, a także przeciwzapalne.
Te owoce, których właściwy okres to od kwietnia do czerwca, ale które w niektórych miejscach trwają przez całe lato, są różnego rodzaju i trzeba dobrze poznać truskawki, żeby wybrać te najlepsze. Co musisz wiedzieć, aby zorientować się w zakupie i odnieść sukces zrozumieć, które z nich mają najlepszą jakość?
Truskawki: w ten sposób można rozpoznać te najlepsze
Zawsze lepiej byłoby kupić truskawki pochodzenia włoskiego aby mieć pewność, że mają Państwo do czynienia z produktem, który jest z pewnością świeższy, zebrany mniej czasu temu, biorąc pod uwagę czas transportu. Smak zależy w dużej mierze od stopnia dojrzałości truskawek w momencie zbioru. Jeśli truskawki zostaną zebrane zbyt wcześnie, nieuniknione jest, że ich smak pozostanie niedojrzały i mniej słodki.
Aby mieć pewność, że są to owoce dobrej jakości, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Na pierwszym miejscu kolor musi być jednolicie czerwony. Jeśli są białe lub zielonkawe części, oznacza to, że owoc jest jeszcze zbyt niedojrzały i dlatego jest nieco kwaśny. Ważne jest, aby łodyga była obecna i przymocowana do truskawki. Konsystencja musi być pełna, muszą być nienaruszone, a kolor musi być nabrzmiały i żywy.
Jeśli truskawki są sprzedawane na tacach, nie ma w tym nic złego sprawdź, czy nie ma spleśniałych albo chociaż po prostu, żeby nie było posiniaczonych truskawek. Oznacza to, że pogorszenie już trwa. Następnie pleśń rozmnaża się bardzo szybko i bardzo szybko zanieczyszcza pobliskie truskawki. Nawet jedna spleśniała truskawka szybko sprawi, że wszystkie obok niej staną się niejadalne.
Truskawki bardzo boją się wilgoci co sprawia, że łatwo się formują. Z tego powodu, aby trwały jak najdłużej, co zawsze jest okresem niezwykle krótkim, mówimy o kilku dniach, musimy wytrzyj je ostrożnie, jeśli zauważysz, że są wilgotne lub mokry. Przechowuj je w pojemniku, układając je lepiej rozłożone tak, aby się nie stykały i układaj je na jakimś arkusz chłonnego papieru.