Obecna era jest dobra dla miłośników wysokiej jakości gastronomii. Do wyboru mamy szeroką gamę potraw z całego świata. To samo tyczy się ryżu. Na półkach sklepów spożywczych czy w sieciówkach nie musimy już ograniczać się wyłącznie do produktów okrągłoziarnistych czy długoziarnistych. Dziś w naszym teście skupiliśmy się na ryżu basmati, który cieszy się dużą popularnością ze względu na proste przygotowanie.
Skarb z Azji rosnący pod najwyższymi górami świata
Królowa ryżu, indyjskiego szampana lub białego złota. Co sprawia, że basmati jest tak wyjątkowe, że zasługuje na takie same superlatywy? Ryż ten jest wyjątkowy pod względem pochodzenia, metody uprawy i późniejszego przetwarzania. Uprawia się ją wyłącznie w Indiach i Pakistanie pod marką handlową, a zanim trafi do sklepów, minie wiele lat.
Pola ryżowe leżące pod Himalajami nawadniane są wyłącznie wodą z lodowca. Po zbiorze ziarna leżą w ciemności i suszą przez co najmniej 2 lata. Kiedy ryż jest już idealnie suchy, następuje dalsza obróbka i dystrybucja na cały świat. Basmati swoją wartość zawdzięcza zatem specyficznej uprawie. I dlatego też przy tanich produktach istnieje podejrzenie, że w opakowaniu znajduje się porcja zwykłego ryżu długoziarnistego.
Basmati ma specyficzny orzechowy aromat i wyraźnie długie ziarna. Spożywanie tego ryżu warto spożywać u osób z wysokim ciśnieniem krwi lub cholesterolem, niestrawnością oraz na diecie redukcyjnej. Zawiera błonnik, białka, minerały, witaminy, a także jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Basmati zawiera mniej GMO (organizmów genetycznie zmodyfikowanych) niż większość innych rodzajów ryżu i ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
Jak testowaliśmy?
Basmati sprzedawane jest w różnych postaciach, od klasycznej bieli, przez naturalne, aż po opakowania w torebkach kuchennych. Oferujemy basmati w jakości standardowej lub organicznej i wypróbowaliśmy je wszystkie. Ponieważ domowa kuchnia nie jest certyfikowanym laboratorium, nie jesteśmy w stanie wykryć obecności pestycydów. Zauważyliśmy jednak również to, co człowiek szybko przeocza robiąc zakupy.
W przypadku basmati ważne jest pochodzenie i cena. Na jakość wpływa również duża zawartość połamanych ziaren i zanieczyszczeń. Każdą próbkę ugotowaliśmy zgodnie z odpowiednią instrukcją, bez użycia jakichkolwiek środków aromatyzujących. W ten sposób mogliśmy poczuć autentyczny zapach i smak. Zastanawialiśmy się, czy czas gotowania jest optymalny i czy ryż pozostanie puszysty, sypki i odpowiednio ugotowany.
Organiczny ryż basmati Billa
Cena: 2,59 € (0,52 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 354 kcal, Tłuszcze / 0,5 g, Węglowodany / 80 g, w tym cukry 0,5 g, Błonnik / nieokreślony, Białko / 6,7 g, Sól / 0,01 g
Pierwotnie austriacka sieć handlowa oferuje własną markę produktów o jakości organicznej. Wśród nich znaleźliśmy ryż basmati pochodzący z upraw ekologicznych spoza UE. Kraj pochodzenia pozostaje zatem nieznany i nie mamy pojęcia, skąd ryż do nas przybył. Plastikowe opakowanie daje możliwość wizualnego sprawdzenia zawartości przed zakupem. Ze względu na wersję kolorystyczną tekst jest mniej czytelny, ale nie brakuje informacji o składzie, zalecanym przechowywaniu, minimalnym terminie przydatności do spożycia czy instrukcji przygotowania. Tabela wartości odżywczych nie podaje zawartości błonnika.
Ryż ma długie ziarna, bez znaczących uszkodzeń i zanieczyszczeń. Producent zaleca namoczenie ryżu przed gotowaniem, co wydłuża czas przygotowania. Ryż klei się trochę w grudki, ale ładnie pachnie i jest doskonale ugotowany. W ustach wyczuwalne orzechy i lekka nuta masła. Bio basmati od Billy’ego ma cenę proporcjonalną do jakości. Zyskałaby jednak 100% wiarygodności, gdybyśmy znali jej dokładne pochodzenie.
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚫
Sposób przygotowania: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪
Ryż Billa Basmati w torebkach kuchennych
Cena: 1,99 € (0,50 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 359 kcal, Tłuszcze / 0,3g, Węglowodany / 77g, w tym cukry 0,5g, Błonnik / 1,3g, Białko / 8,8g, Sól / 0,1g
Dla jednych to gastronomiczny błąd, dla innych to świetny gadżet. Nie mogliśmy nie spróbować basmati w torebkach kuchennych i porównać go z klasyką. Najpierw jednak musieliśmy przebrnąć przez informacje zawarte na nieprzezroczystym kartonowym opakowaniu. Na oko opakowanie wygląda ekologicznie, jednak kryje w sobie 4 plastikowe torebki po 100 g ryżu niewiadomego pochodzenia. Pozostałe informacje są jasne i łatwe do odczytania. Wartości odżywcze wykazują wyraźnie wyższy udział soli niż u konkurencji. Sól nie jest wymieniona w składzie, ale wciąż zastanawiamy się, czy została dodana.
Ryż jest czysty, ma jednolite, obrane ziarna z odpowiednią proporcją ziaren łamanych. Gotowanie w kieszeni jest naprawdę łatwe. Wystarczy zagotować, odcedzić i podawać. Ryż pachnie orzechami, jest sypki, a ziarna nie przylegają do torebki. W smaku niezłe, ale zdecydowanie powinno zostać w garnku 1-2 minuty dłużej. Basmati w workach oferuje dobrą jakość. Nie ma jednak informacji o pochodzeniu, czas gotowania jest niewystarczający, a cena również odbiera punkty marce.
Okładka: ⚫⚫⚪⚪⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚪
Sposób przygotowania: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪
dmBIO pełnoziarnisty ryż basmati
Cena: 2,75 € (0,55 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 351 kcal, Tłuszcze / 2,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g, Węglowodany / 71 g, w tym cukry 0,9 g, Błonnik / 2,9 g, Białko / 9,5 g, Sól / 0,02 g
W sieci drogerii dm znaleźliśmy niełuskany organiczny ryż basmati, zapakowany w przezroczystą plastikową torebkę. Okładka nas zachwyciła, zasługuje na wyimaginowane brawa – informacje są czytelne i kompletne. Nareszcie poznaliśmy kraj pochodzenia, czyli Indie.
Ryż pełnoziarnisty jest ogólnie uważany za zdrowszy. Łuska ziarna zawiera wiele składników odżywczych, dzięki czemu zwiększa wartość odżywczą. Z danych żywieniowych wynika, że ryż ten charakteryzuje się najwyższą zawartością błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych spośród badanych próbek.
Nawet przez opakowanie szukamy symetrycznych długich ziaren. Ryż jest czysty i ma najmniejszy udział połamanych ziaren. Po prostu dostrzegam tu i ówdzie zielone ziarno. Ryż niełuskany gotuje się 3 razy dłużej niż ryż biały. Nagrodą jest jednak cudownie pachnący, sypki ryż o naturalnie chrupiącej konsystencji. Smak jest wyraźny, orzechowo-maślany i tak chętnie zjedlibyśmy takie danie. Cena jest proporcjonalna do jakości, a to pełnoziarniste organiczne basmati spełnia nasze wyobrażenia o dobrej przystawce. Jedynym minusem może być czas przygotowania.
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚫
Sposób przygotowania: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Ryż Basmati K-klasyczny
Cena: 1,49 € (0,30 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 353 kcal, Tłuszcze / 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, Węglowodany / 78 g, w tym cukry 0 g, Błonnik / 1,6 g, Białko / 8,2 g, Sól / 0,01 g
Niemiecka sieć hipermarketów oferuje produkty pod własną marką w niższych cenach, m.in. ryż basmati. Plastikowa torba jest prawie nieprzezroczysta i do środka zagląda jedynie cienki przezroczysty pasek. Informacje dobrze się czytają i dowiedzieliśmy się, że produkcja odbywa się w Holandii. Jednak najwyraźniej ryżu tam nie uprawia się, a kraj pochodzenia pozostaje nieznany. Zaskoczyła nas zerowa zawartość cukru w składzie. Zboża są głównym źródłem węglowodanów i zawierają naturalne formy cukru. Chociaż nawet w śladowych ilościach.
Ryż jest wolny od widocznych zanieczyszczeń. Zauważamy jednak nierównomierną wielkość ziaren i sporo zanieczyszczeń. Gdzieniegdzie pojawia się nawet brązowe ziarno ryżu. Zgodnie z instrukcją gotuje się go jak makaron, czyli w większej ilości wody i przecedza przez sito. Ugotowany ryż pozostał sypki, ale pozbawiony specyficznego zapachu, smaku i lekko chrzęścił między zębami. Powinno gotować się dłużej.
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚪⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚪⚪
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚪⚪
Sposób przygotowania: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪
Ryż Lagris Basmati
Cena: 2,09 € (0,42 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 362 kcal, Tłuszcze / 0,5 g, Węglowodany / 71 g, w tym cukry 0,5 g, Błonnik / 0,7 g, Białko / 9 g, Sól / 0,01 g
Ryż basmati zapakowany jest w kartonowe pudełko. Jedyne, co możemy zarzucić opakowaniu, to to, że nie widać zawartości. W przeciwnym razie jest dobrze przetworzony pod względem informacyjnym i wizualnym. Tekst jest czytelny, nie brakuje podstawowych elementów ani piktogramów. Dowiedzieliśmy się, że ryż pochodzi z Pakistanu i byliśmy zadowoleni z okienka informacyjnego o produkcie.
Basmati zawiera zarówno krótsze, jak i dłuższe ziarna oraz trochę rozdwojonych końcówek, ale poza tym ryż jest wolny od zanieczyszczeń i niełuskanych części. Po ugotowaniu nie klei się i ma delikatny zapach. Producent dobrze oszacował proporcję wody – wszystko odparowało i ryż jest w sam raz. Na początku smak jest niewyraźny, ale pozostawia w ustach orzechową nutę. To basmati przeszło test bez większego wahania i zadowoli każdego, kto nie cierpi na jakość organiczną.
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚪
Sposób przygotowania: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Ocena końcowa
W przypadku żywności często zdarza się, że cena decyduje o jakości. Basmati to dokładnie ta kategoria, dla której polecamy sięgnąć głębiej do kieszeni. W przeciwnym razie lepiej kupić zwykły ryż.
Najtańsze basmati od Kauflandu nie zdało egzaminu na kilku frontach. Wyprzedził go nawet ryż w torebkach kuchennych, któremu najmniej ufaliśmy. Chociaż Bio Billa ma cechy dobrego basmati, traci punkty na opakowaniu i informacji. Lagris błyszczał dużą świadomością konsumencką i przyzwoitymi właściwościami gotowanego ryżu. Naszym faworytem stał się pełnoziarnisty basmati dmBio, gdzie za wyższą cenę otrzymujemy efektowny ryż oryginalnego pochodzenia, pełen składników odżywczych i smaku.
*Opinie przedstawione w powyższym teście stanowią wyłącznie subiektywną ocenę redakcji i nie podlegają współpracy handlowej. Choć staramy się uwzględnić w każdym teście jak najwięcej produktów, artykuł może nie zawierać wszystkich produktów dostępnych na rynku w momencie przeprowadzania testu. Czytelnicy mogą także wyrazić swoją opinię na temat produktów w ankiecie końcowej lub w komentarzach.
Śledź naszego Instagrama