Sos Worcestershire to przyprawa, której używamy w małych ilościach do wielu potraw. Jej produkcja owiana jest legendą. Według niej lord Marcus Sandys chciał zrobić własny sos, którego próbował w krajach Wschodu. Jego skład mieli poznać chemicy John Wheeley Lea i William Henry Perrins. Ale powstały sos miał zbyt mocny smak i nie nadawał się do spożycia. Umieścili go więc w piwnicy na 18 miesięcy, gdzie przeszedł proces fermentacji. Wtedy pan przypomniał sobie o tym i spróbował jeszcze raz – było doskonałe!
Sos Worcestershire to mieszanka różnych składników
Niewiele osób wie, jakie składniki tak naprawdę znajdują się w sosie Worcestershire. Podstawa jest następująca: ocet słodowy (z jęczmienia), ocet spirytusowy, melasa, cukier, sól, anchois, ekstrakt z tamaryndowca, cebula, czosnek, przyprawy, aromaty. Te podstawowe składniki uzupełniane są różnymi przyprawami, które objęte są tajemnicą. Sos Worcestershire możesz także przygotować w domu. Można też dodać nietypowe składniki, takie jak piwo, limonka, obniżona zawartość soli…
Zdjęcie: Pixabay
Nie nadaje się dla wegan i wegetarian
Jak już wspomnieliśmy, sos Worcestershire w swojej bazie zawiera anchois. Są one niezgodne z koncepcją żywienia wegan i wegetarian. Jednak dziś możemy spotkać także wegańskie wersje sosu Worcestershire. Spotykamy też wersje bezglutenowe, czyli zawierające mniej soli czy sodu. Jego wielką zaletą jest to, że nawet po otwarciu wytrzymuje w lodówce ponad rok!
Sos Worcestershire i nerki
Produkty fermentowane zwykle postrzegamy jako korzystne dla zdrowia. Dodatkowo sos Worcestershire ma długą tradycję, co daje nam poczucie bezpieczeństwa. Pojawił się jednak fakt, który przemawia przeciwko sosowi Worcestershire. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do większego prawdopodobieństwa wystąpienia kamieni nerkowych. Jeśli jednak pozwalasz sobie na to w małych ilościach i niezbyt często, nie masz się czym martwić.
Źródła informacji:
https://dietetycy.org.pl/sos-worcestershire/
Zdjęcie: Pixabay