Uważaj na wielkanocne szaleństwa: oczyść organizm przed zasiadaniem do stołu, a nawet zrzuć kilka kilogramów

W obliczu wielkanocnych szaleństw lepiej przygotować organizm na dietę detoksykującą, która pozwoli zgubić nawet kilka kilogramów.

Zbliża się Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny, a wraz z nimi wielkie święta z jagnięciną, koźlęciem, lasagne, zapiekanym makaronem i nieuniknionym pastierem, gołębiami wielkanocnymi i czekoladowymi jajkami. Istnieje ryzyko opuchnięcia i przybrania kilku kilogramów, dlatego warto się zabezpieczyć stosując dietę oczyszczającą organizm i pozwalającą schudnąć.

W rzeczywistości istnieją przydatne pomoce, które pozwalają lepiej przygotować organizm na wielkanocne obżarstwo i uniknąć przybierania na wadze.

Jak oczyścić organizm przed wielkanocnymi objadaniami

Ze względu na Święta Wielkanocne lepiej przyjechać przygotowanym! Tak naprawdę w Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny istnieje ryzyko, że zjesz dużo w bardzo krótkim czasie i wyrządzisz ogromne szkody nie tylko trawieniu, ale także idealnej wadze.

Z tego powodu, przed obfitymi posiłkami warto zastosować dietę głęboko oczyszczającą organizm i pozwalającą uniknąć tycia. Jest to dieta detoksykacyjna, charakteryzująca się lekkimi posiłkami, bogatymi w sezonowe owoce i warzywa, przeplatanych przekąskami na bazie suszonych, świeżych lub wyciskanych soków owocowych.

Przybycie gotowe, w Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny możesz sobie pozwolić na wszystko bez wyrzutów sumienia i poczucia winy. Co więcej, jeśli będziesz przestrzegać tej diety nawet po wakacjach, Twój organizm będzie bardziej przygotowany na nadchodzący letni test kostiumu kąpielowego. Pokarmy, które warto preferować podczas przedświątecznego detoksu to:

  • Jogurt
  • Owoce sezonowe (takie jak kiwi)
  • Dobre źródła białka (jajka, ryby, krewetki, twarożek)
  • Warzywa sezonowe i sałatka

Zamiast tego do picia preferuj herbatę, której nie należy słodzić cukrem ani innymi sztucznymi słodzikami. Pij dużo wody, nawet w postaci ziołowych herbat trawiennych, które wspomagają trawienie. Na dwa lub trzy dni przed Wielkanocą i Poniedziałkiem Wielkanocnym radzimy zjeść smaczne śniadanie z jogurtem i świeżymi owocami oraz bezcukrową herbatę.

Następnie zjedz poranną przekąskę z suszonymi owocami (aby nie dać się pokusie przemysłowej żywności i przekąsek). Na lunch podawaj źródło białka (jajka na twardo lub ryba na parze) z sezonowymi warzywami lub sałatką. Wieczorem jednak na obiad doskonale sprawdzi się zupa jarzynowa lub ricotta z warzywami.

Dzięki tej diecie, która na pierwszy rzut oka może wydawać się restrykcyjna, organizm dogłębnie się oczyści i będzie gotowy bez żalu stawić czoła wielkanocnym objadaniom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *