Słyszymy o niej, bo według ekspertów jest najlepsza i wszyscy mówią, że dieta śródziemnomorska jest dobra, ale czy nadaje się dla dzieci?
Myśląc o żywieniu dzieci, mogą pojawić się wątpliwości, jakie pokarmy należy jeść, aby zapewnić im zdrowy i zdrowy rozwój. Z pewnością zwrócenie się o opinię do ekspertów z branży, czy to pediatrów czy dietetyków, może pomóc w podjęciu właściwej decyzji.
Wiemy, że dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najlepszych na świecie aby zapewnić utrzymanie dobrego zdrowia ludzi, ale jeśli zastanawiasz się, czy ten sposób karmienia jest odpowiedni także dla dzieci, Przedstawiamy opinię lekarzy.
Czym karmić dzieci w oparciu o dietę śródziemnomorską
Zaleca Włoskie Towarzystwo Pediatryczne pozwólmy maluchom jeść wszystkie produkty, które wchodzą w skład tak zwanej diety śródziemnomorskiej w oparciu o klasyczną piramidę żywieniową. W ten sposób możesz natychmiast określić, które produkty spożywcze są preferowane i jak często podawać je dzieciom.
Czego nigdy nie powinno zabraknąć w diecie w dzieciństwie, należy spożywać 2 – 3 razy dziennie. Z tego, co podali eksperci Fundacji Veronesi, dzieci mogą bezpiecznie jeść: pomidory i bakłażany. Ale także okra, marchew, pędy bambusa, dynia, jabłka, pomarańcze, morele, gujawa, wiśnie, liczi, marakuja, mango, papaja.
Istnieją pewne ograniczenia w przypadku bananów, ananasa, papai, kiwi, winogron czy owocu jackfruit, które należy spożywać nie częściej niż 2 lub 3 razy w tygodniu. Rzadziej niż raz w tygodniu możesz karmić swoje dzieci bananami, daktylami, awokado czy tamaryndowcem. Każdy dzień jest możliwy lub nasiona oleiste.
Preferowane są trzy do pięciu porcji dziennie, lepszy jest nawet chleb pełnoziarnisty. Jedna lub dwie porcje dziennie częściowo odtłuszczonego mleka i częściowo odtłuszczonego jogurtu mogą wystarczyć.
W ciągu tygodnia nie może zabraknąć roślin strączkowych (4 – 5 porcji tygodniowo). Jako alternatywę dla mięsa (kurczak, królik, indyk, cielęcina, chuda wołowina, chuda wieprzowina), jajek i serów (dwa razy w tygodniu) warto spożywać 3 – 4 tygodniowe porcje ryb, najlepiej małych ryb lub ryb, unikanie tuńczyka i miecznika. Mięczaki i skorupiaki należy podawać okazjonalnie.
Słodycze i przekąski znajdują się na szczycie piramidy żywieniowej, dlatego należy je jeść bardzo rzadko. Zwłaszcza jeśli mówimy o chipsach lub przekąskach przemysłowych bogatych w tłuszcze nasycone. Wreszcie, eksperci sugerują poświęcenie czasu, około godziny dziennie, naćwiczenia fizyczneaby także uczyć dzieci zdrowego stylu życia.