Doskonałe pierniki można upiec także na mące bezglutenowej. Oto jak to zrobić

Pachnące świąteczne pierniki mogą smakować także osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu. Doradzimy jaką mąkę wybrać i na co zwrócić uwagę podczas pieczenia.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Do przygotowania bezglutenowych pierników świątecznych warto wybierać spośród mąk bezglutenowych, takich jak gryczana, ryżowa czy kasztanowa.
  • W przypadku zamiany mąki pszennej na wersję bezglutenową należy dostosować jej ilość i dodać płyn, proszek do pieczenia oraz spoiwo. Do pierników nadaje się mąka gryczana, można ją łączyć z mąką ryżową dla bardziej neutralnego smaku.
  • Przepis na bezglutenowy piernik miodowy zawiera mąkę gryczaną, cukier, masło, jajka, miód, przyprawy, kakao i proszek do pieczenia, a ciasto odpoczywa przez noc.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Gluten to zespół białek roślinnych zawartych w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Do jego charakterystycznych właściwości należy ciągliwość i sprężystość – dzięki niemu ciasto jest elastyczne i zwarte, dobrze wyrasta i uzyskuje pożądany kształt. Generalnie im więcej glutenu zawiera mąka, tym jest ona lepszej jakości i tzw. mocniejsza. Dla zdrowych osób jego spożycie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak u niektórych osób gluten może powodować problemy zdrowotne.

W takim wypadku należy wyeliminować ją z jadłospisu i zastąpić klasyczną mąkę jej wariantami bezglutenowymi. Należą do nich np mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana, sorgo, kasztanowa, dyniowa, migdałowa, makowa, soczewicowa, ciecierzycowa lub grochowa. W sklepach można znaleźć także różne mieszanki, które oprócz mąki bezglutenowej zawierają także inne substancje zapewniające zwartość i elastyczność ciasta.

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem bezglutenowym, warto wybrać przepisy, które są do tego dostosowane. Jeśli chcesz po prostu zastąpić mąkę pszenną wersją bezglutenową, może się to nie udać. Ogólnie rzecz biorąc, należy usunąć około jednej dziesiątej wskazanej ilości mąki pszennej, liczyć się także z większą ilością płynu – wody lub mleka. Zaleca się także podwoić ilość proszku do pieczenia i dodać dodatkową ilość spoiwa, aby ciasto lepiej się sklejało. Możesz sobie pomóc na przykład jajkami, miodem lub mielonymi orzechami.

Źródło: YouTube

Piernik bezglutenowy

Do upieczenia pierników można wybrać jedną z gotowych bezglutenowych mieszanek piekarniczych lub użyć czystej mąki gryczanej. Jest naturalnie bezglutenowa, bardzo pożywna i świetnie komponuje się ze smakiem przyprawy piernikowej. Piernik będzie smaczny również dla tych, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną. Alternatywnie można ją połączyć z mąką ryżową, która ma neutralny smak, mąką jaglaną lub naturalnie słodzoną mąką kasztanową.

Bezglutenowe pierniki miodowe

Czas przygotowania: 60 minut + odstawienie ciasta na noc
Składniki:
200 g mąki gryczanej (połowę można zastąpić mąką ryżową)
70 g cukru pudru
60 g masła
1 jajko
50 g miodu
1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białko jaja do panierowania

Przygotowanie:
1) Masło roztopić z miodem na małym ogniu i pozostawić do ostygnięcia – ale mieszanina musi pozostać płynna.
2) W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao i przyprawę do piernika.
3) Dodać jajka, mieszankę masła i miodu i wyrobić ciasto. Następnie przykryj folią i odstaw na noc do lodówki. Na początku będzie lepki, ale stwardnieje, gdy odejdzie.
4) Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
5) Na wałku lub macie silikonowej rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 5 mm i wytnij ulubione kształty.
6) Pierniki gryczane pieczemy 8-10 minut, po wyjęciu z piekarnika posmarujemy je roztrzepanym białkiem, żeby nabłyszczały. Po ostygnięciu dekorujemy je polewą z białek lub polewamy roztopioną czekoladą.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *