Czy ziemniaki są zdrowe? Sprawdź ich indeks glikemiczny

Ziemniaki są stałym elementem naszej diety. Spożywamy je jako dodatek i danie główne, gotowane, smażone, pieczone i duszone. Jednak ze względu na dużą zawartość skrobi nie możemy ich zaliczyć do warzyw. Skrobie są rodzajem węglowodanów. Chociaż sprawia to, że ziemniaki są dobrym źródłem energii, następuje również znaczny wzrost poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie, także wydzielanie insuliny. Dlatego ziemniaki zaliczają się do produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Nie ma drugiego takiego ziemniaka jak ziemniak

Wartość kaloryczna ziemniaków po obróbce cieplnej (nie jemy ich na surowo) będzie zależała od rodzaju przygotowania. Ziemniaki gotowane lub gotowane na parze będą miały mniej kalorii niż puree ziemniaczane z masłem i śmietaną. I oczywiście nie możemy zapomnieć o frytkach. A różnica może być pomiędzy samymi frytkami – te przygotowane we frytkownicy bez oleju będą zawierały mniej tłuszczu niż te przygotowane na oleju. Gotowane lub duszone ziemniaki są niezdrowe.

Ziemniaki

Zdjęcie: Pixabay

Ziemniaki i ich zawartość

Ziemniaki zawierają witaminy, takie jak witamina C i B6. Inne składniki odżywcze obejmują potas. Ilość zawartych w nim cennych substancji jest jednak stosunkowo niewielka. W porównaniu do brokułów zawartość witaminy C w ziemniakach jest aż dziewięciokrotnie niższa! Jednocześnie brokuły nie zawierają tak dużej ilości kalorii. Fasola biała może zawierać dwukrotnie więcej potasu niż ziemniaki (w tej samej ilości).

Ziemniaki a indeks glikemiczny

Jak już wspomniano, ziemniaki mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (IG). Oznacza to, że diabetycy włączają go do swojej diety jedynie w bardzo ograniczonej ilości. Ziemniaki pieczone mają IG 111, gotowane 82, puree 87. To, co dzieje się w organizmie po spożyciu jednego, średniej wielkości ziemniaka, można porównać do wypicia mniejszej szklanki coli lub garści cukierków. Nastąpią wahania poziomu cukru we krwi, co oznacza, że ​​uczucie sytości będzie trwało tylko przez chwilę. Potem będzie większe prawdopodobieństwo, że będziesz chciał zjeść coś innego. Może to zwiększyć ryzyko przyrostu masy ciała.

Ziemniaki i utrata masy ciała

Osoby odchudzające się powinny uwzględnić w swojej diecie jak najwięcej produktów o niskim IG. Ziemniaki wydają się zatem niekorzystnie wpływać na masę ciała. Jednak znowu wiele zależy od sposobu przygotowania ziemniaków. Jeśli je lubisz, najlepiej jeść je tylko ugotowane.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/ziemniaki-zdrowe-czy-nie/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *