Kilka przydatnych wskazówek dotyczących prawidłowego czyszczenia tego typu garnków: oto, jak uniknąć konieczności ich wyrzucania po jednorazowym użyciu.
Z biegiem lat kuchnie wszystkich miłośników przygotowywania wszelkiego rodzaju przysmaków zapełniają się garnkami o różnej wielkości i z różnych materiałów. Nie trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę, że niektóre rodzaje żywności wymagają określonego czasu gotowania, aby przepis się powiódł. Dlatego normalne jest wyposażanie się w garnki i patelnie odpowiednie do określonego celu.
Oczywiście wszystkie te patelnie, wykonane z bardzo różnych materiałów, mają również różne potrzeby, jeśli chodzi o czyszczenie. Zasadniczo do czyszczenia patelni ze stali nierdzewnej należy zastosować różne metody w porównaniu do patelni z powłoką nieprzywierającą. Poniżej zagłębimy się w ten temat, dlaczego Dobre traktowanie patelni oznacza także lepsze gotowanie.
O czym należy pamiętać podczas czyszczenia naczyń kuchennych
Aby dobrze gotować, musisz mieć pod ręką doskonałe patelnie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków i patelni, które nadają się praktycznie do każdego celu. Istnieją szybkowary, które służą do gotowania żywności szybciej niż w tradycyjnych garnkach. Dzięki urządzeniu , jak łatwo się domyślić, wykorzystujesz ciepło pary do gotowania potraw w zdrowy i beztłuszczowy sposób.
Potem są garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą które posiadają specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw do powierzchni. A potem znowu patelnie aluminiowe i żeliwne, żelazne garnkimiedź, stal nierdzewna, kamienne garnki i emaliowane garnki.
Wydaje się oczywiste, że do czyszczenia tych wszystkich garnków i patelni wykonanych z tak różnych materiałów należy zastosować określone metody, a także określone detergenty i odpowiednie gąbki.
Na przykład, do czyszczenia emaliowanych patelni jak te bardzo znane tej marki Le Creuseta Wymaga innej pielęgnacji i konserwacji niż inne patelnie. Przede wszystkim, aby uniknąć zwęglenia dna żywności, należy pamiętać, że są one emaliowane, ale nie mają powłoki zapobiegającej przywieraniu, dlatego zawsze należy używać oleju, masła lub smalcu, aby zapobiec przywieraniu potraw. Po podgrzaniu garnka i ugotowaniu jedzenia, które ma zostać podane na stół, przychodzi czas na czyszczenie.
Garnki emaliowane należy je umyć gorącą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyńużywając nieściernej gąbki. Wełna stalowa zabroniona i wszystko inne, co mogłoby je zarysować, skutecznie niszcząc je na zawsze, czyniąc je praktycznie bezużytecznymi. W przypadku uporczywych zabrudzeń patelnię można wypełnić gorąca woda i wodorowęglanpodgrzać przez około dziesięć minut, pozostawić do zadziałania i spłukać.