Ta butelka wina jest sprzedawana za prawie 4000 euro: to niesamowite. Dlaczego jest tyle wart i o którym mowa?
W świecie produktów spożywczych istnieje wiele produktów spożywczych i napojów o zawyżonych kosztach. Jest ich mnóstwo i zaskakują każdego z nas. Problem w tym, że niewielu może sobie na nie pozwolić: mają one niezwykłą wartość. Wszystkie limity zostały niedawno przekroczone w związku z niedawnym zakupem. Porozmawiajmy o jednym butelka wina tak wyjątkowa, że przykuła uwagę każdego konsumenta.
W zeszłym miesiącu, czyli od 15 do 29 lutego, sprzedano drogą butelkę wina. Porozmawiajmy o Petrus 1990 75cl, produkt niespotykany. Przedmiotem aukcji są trzy takie butelki o wartości ok jednorazowy koszt prawie 4000 euro (3600 euro). Wszystkie po sprzedaży przyniosły 11 875 dolarów. Mówimy o nieproporcjonalnej kwocie, której wydatku nikomu by się nie śniło. Są jednak tacy, którzy to zrobili, bo była to jedyna w swoim rodzaju szansa.
Na aukcji sprzedano butelkę wina za 4000 euro: dlaczego jest tyle warta?
A co gorsza, nie była to cena maksymalna. Najwyraźniej butelki wina nie były w idealnym stanie. Wskazywały na to etykiety butelek zawartych w partii. Nie oznacza to, że Petrusa Pomerola, czyli ten produkt może pochwalić się ważnym zapisem. Faktycznie zaliczane jest do najdroższych win świata. To nie przypadek, że tak się dzieje uznawany za jeden z najlepszych w ostatnich latach.
Ale dlaczego jest to tyle warte? Aby to zrozumieć, musimy cofnąć się o kilka kroków. Wiemy, że historia nie jest tak odległa, ponieważ sięga początków lat dwudziestych XX wieku. Pani Loubat kupił mały kawałek ziemi w Pomerol we Francji. Niedługo później przybył słynny Jean Pierre Mouiex, który później został współwłaścicielem piwnicy. To był łut szczęścia, ponieważ obszar, na którym rosną winogrona, jest zdrowy. Ponadto zawsze przywiązywano dużą wagę do roślin.
Chociaż ilość maleje w miarę ciągłego przycinania, jakość znacznie przewyższa tę wadę. Zbiór odbywa się w ciągu jednego popołudnia, co zapewnia doskonałe dojrzewanie owoców. Aby osiągnąć ten wynik potrzeba aż 200 osób. Produkcja win Petrus jest obecnie czymś więcej niż wyjątkowym. I to wyjaśnia, dlaczego to tyle kosztuje.