Zupa z batatów inspirowana jest kuchnią marokańską oraz jej wyraźnymi aromatami i smakami Orientu. Jeśli należysz do osób, które codziennie muszą jeść zupę, ale pragniesz odmiany, ten przepis będzie miłą alternatywą dla Twojej zwykłej diety. Słodkie ziemniaki, inaczej słodkie ziemniaki, są bogate w witaminy i minerały oraz mogą stabilizować poziom cukru we krwi. Razem z ciecierzycą dostarczają także organizmowi taką ilość niezbędnych białek, jakiej w przeciwnym razie zabrakłoby w zupie. Wypróbuj nasze preparaty.
Potrzebujemy
- Odpowiednio 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 posiekane łodygi selera
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- ½ łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 500 g gotowanej ciecierzycy
- sok z jednej cytryny
- sól i mielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Zbliżać się
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż dwa słodkie ziemniaki. Przed pieczeniem należy je umyć i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec około 1 godziny, aż będą miękkie.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, seler i czosnek i smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta.
- Następnie dodajemy kminek, wędzoną paprykę, kolendrę, kurkumę, płatki czerwonej papryki, kmin rzymski i cynamon. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
- Wlać bulion, dodać ciecierzycę i sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia.
- Upieczone słodkie ziemniaki przekrój na pół i usuń miąższ łyżką. Do garnka dodać ciecierzycę i wymieszać.
- Na koniec zupę zmiksować na puszystą śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kawałkiem cytryny, posypane natką pietruszki.
Nasza wskazówka: Zupa z batatów świetnie smakuje także posypana pieczoną ciecierzycą, grzankami lub orzechami włoskimi. Jeśli ktoś lubi, na wierzch można dodać także posiekany i podsmażony boczek lub wymieszać z łyżką jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.
Śledź naszego Instagrama