Czy wiesz, co to znaczy, gdy w przepisach jest mowa o „nawlekaniu ciasta”? To bardzo ważny krok, którego nie można pominąć.
Często w przepisach, w których należy przygotować ciasto na zakwasie, w trakcie tego procesu pojawia się wskazanie sznurowania ciasta. Ale co to dokładnie znaczy? I dlaczego jest to jeden z podstawowych kroków, który należy wykonać perfekcyjnie, aby danie powiodło się?
Poniżej wyjaśnimy, co oznacza nawlekanie ciasta i jakie są triki, aby wykonać idealne nawlekanie bez popełniania najczęstszych błędów.
Ponieważ nawlekanie ciasta jest niezbędne dla powodzenia każdego przepisu
Kiedy mamy przed sobą ciasto mączne z drożdżami w środku, któremu chcemy nadać precyzyjny kształt, który trzeba zachować (pomyślmy o tych wszystkich wypiekach, których nie trzeba gotować np. w formie) trzeba zrobić sznurowanie.
Jak nawlekać ciasto? Można to zrobić manipulując samym ciastem lub pozwalając mu odpocząć. Jeśli zastosujesz technikę manipulacji, musisz dokładnie wymieszać składniki preparatu kulinarnego, który chcesz przygotować, aż do uzyskania jednorodnej i gładkiej mieszanki.
Zasadniczo musisz zagnieść mieszaninę. Zwykle robi się to rękami, ale można również użyć miksera lub miksera planetarnego, łącząc składniki tak, aby je całkowicie połączyć, aby uzyskać tworzą jednolitą konsystencję.
Ale nawet bez manipulacji można osiągnąć ten sam wynik. Po wymieszaniu składników w taki sposób, aby mąka wchłonęła całą wodę, ciasto musi odpocząć tak długo, jak to konieczne. Wtedy będzie gładka i idealnie naciągnięta, bez żadnych manipulacji i obróbki mechanicznej.
Ten etap ma zasadnicze znaczenie w przypadku produktów na zakwasie, takich jak le lub il, ponieważ polega właśnie na tworzeniu siatka glutenowa ze względu na sznurek, który nada ciastu typowe cechy elastyczności i wytrzymałości.
Siatka glutenowa powstaje dzięki białkom obecnym w mące pszennej, które pod wpływem manipulacji tworzą sieć białkowa co nadaje ciastu odpowiednią elastyczność. W rzeczywistości jeśli sznurek został dobrze wykonany możesz to zauważyć, ponieważ będziesz mieć w dłoniach ładne, jednorodne ciasto. Będzie gładka, bez rozdarć i pęknięć, nieklejąca się i elastyczna.
Możesz to przetestować. Po dłuższym wyrabianiu rozwałkuj kawałek ciasta i zobacz jak zareaguje. Jeśli rozwałkuje się bez pękania i rozdzierania, oznacza to, że nawleczono go perfekcyjnie i można go pozostawić do wyrośnięcia, a następnie przygotować swój ulubiony przepis.