Goście na obiedzie? Jak prawidłowo nakryć stół, aby nie zrobić złego wrażenia

Jakie są podstawowe zasady prawidłowego nakrycia stołu i stworzenia pięknej i wytwornej atmosfery?

Tam mise en place jest to podstawowy element przygotowania przyjemnego i eleganckiego lunchu lub kolacji pomimo swojej prostoty. Niezależnie od tego, czy okazja jest formalna, czy nieformalna, nie można pominąć dbałości o nakrycie stołu. Wystarczy kilka środków ostrożności, aby wszystko było o wiele piękniejsze i wygodniejsze.

Harmonia biesiadnego spotkania zależy także od drobnych szczegółów, a stylowe nakrycie stołu jest bardzo ważne. W związku z tym istnieje słynne powiedzenie „forma jest treścią” i zawiera konkretną prawdę. Tak naprawdę nie chodzi tu o formalność, ale o tworzenie piękna. Osiąga się to również poprzez drobne gesty, które wyrażają dbałość o wydarzenie.

Tam wybór obrusu, czystość, odpowiednia zastawa stołowa i właściwe ustawienie z nich To nie są mało istotne szczegóły, ale razem przyczyniają się do stworzenia przyjaznej atmosfery i uprzyjemnienia spotkania. Co tak naprawdę jest potrzebne do idealnego wyposażenia nawet na proste i nieformalne okazje?

Nakrycie stołu: drobne detale, które tworzą piękno

Nakrywanie do stołu rządzi się swoimi prawami. To, co po francusku nazywa się la mise en place kryje w sobie cały szereg zasad, które poza ścisłą etykietą należy stosować w praktyce. Niestety bardzo często zauważamy, że wiele osób nie zna nawet podstawowych elementów wyposażenia i na stołach panuje spore zamieszanie. Losowo ułożone sztućce, pomięte obrusy: wielki chaos, który niesie ze sobą niechlujstwo, które rodzi smutek. A jednak tak niewiele potrzeba, aby nakryć schludny i przytulny stół!

Jeśli weźmiemy na przykład nakrycie stołu na nieformalną kolację w gronie przyjaciół, gdzie nie trzeba wyciągać eleganckich talerzy, szklanek i sztućców czy nawet drogich obrusów, do zaprowadzenia harmonii wystarczy tylko porządek. Już, porządek to podstawa: wszystko wygląda schludnie i wyrafinowanie, nawet kiepskiej jakości naczynia można używać i wyglądać pięknie. Nie liczy się wartość elementów, które umieścisz na stole, ale sposób ich ułożenia.

Pierwsza zasada, banalna, ale zbyt często pomijana, to wyprasuj obrus. Dobrze wyprasowany obrus robi różnicę i zapewnia schludny wygląd podstawy stołu. Jeśli chodzi o naczynia, to dobrze talerze i szklanki są oczywiste czyste i jasne i umów się na wyjazd przestrzeń pomiędzy jedną restauracją a drugą. Mogą być takie same lub niesparowane, ale w tym przypadku muszą być dopasowane I nie twórz zbyt dużego kontrastu.

Ważne jest również odpowiednie ustawienie sztućców: nóż idzie na prawo od talerza z ostrze skierowane do wewnątrz i widelec po lewej stronie. Jeśli jest danie, które wymaga łyżki, umieszcza się je obok noża. Nad talerzem jest tam umieszczony widelec lub łyżeczka na deser. Serwetka trzeba położyć w lewo oraz kieliszki z wodą i winem ustawione obok siebie nad talerzem po prawej stronie: najpierw kubek z wodą Jest w pobliżu szklankę nieco dalej trochę wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *