Przygotuj tradycyjne tonące ciasteczka według naszej receptury: Smakują jak z czeskiej knajpy, można je jeść na siedząco

Utopeny to ulubiony przysmak nie tylko naszych czeskich braci, ale chętnie je spożywa także wielu Słowaków. Nic dziwnego, są naprawdę świetne! Niezależnie od tego, czy lubisz je jako zimny obiad, czy poczęstunek (najlepiej) z piwem, pozostawiamy to Tobie. Przygotuj tę pyszną przekąskę samodzielnie w domu, potrzebujesz tylko kilku składników.

Potrzebujemy

  • 6 wysokiej jakości pepperoni,
  • 3 duże cebule,
  • 2 ostre papryczki,
  • sos sojowy,
  • musztarda pełnotłusta,
  • kulki ziela angielskiego do smaku,
  • 500 ml wody,
  • 250 ml octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 liście laurowe,
  • cały czarny pieprz.

Zbliżać się

  1. Przygotuj marynatę. W rondelku wymieszaj wodę, ocet, cukier, sól, liść laurowy i cały czarny pieprz.
  2. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować przez 5 minut i usunąć/odcedzić przyprawy wraz z liściem laurowym.
  3. Podczas gdy marynata się gotuje, obierz pepperoni. Następnie pokrój je w krążki lub pokrój wzdłuż (w zależności od upodobań).
  4. Cebulę oczyścić, pokroić w krążki, a pepperoni na mniejsze kawałki.
  5. Mamy zamiar spełnić. Podstawą jest ułożenie warstw składników – na spekkaki wykładamy przygotowane spekkaki, które nacieramy musztardą, dodajemy warstwę cebuli, dwie kulki ziela angielskiego i kilka kropli sosu sojowego do smaku. Od czasu do czasu wrzucaj kawałki pepperoni.
  6. Napełnij szklankę po brzegi, ostatnią warstwą powinna być cebula.
  7. Zalać marynatą, zamknąć i odstawić na co najmniej 5 do 7 dni.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *