Deska do krojenia to bardzo przydatne narzędzie w domu, należy jednak zwrócić uwagę na jej higienę: tylko w ten sposób można wyeliminować drobnoustroje i bakterie z plastikowej deski.
Niezbędny do krojenia składników bez ryzyka zniszczenia powierzchni, ale także ze względów praktycznych, deska do krojenia Nigdy go nie brakuje wśród akcesoriów w naszej kuchni. Niektóre z nich również przynosimy na stół, zamieniając je w efektowne tace, na których układamy potrawy, które chcemy podać, tworząc prawdziwe kompozycje, które wprawiają gości w zachwyt.
Jednak nigdy nie powinniśmy lekceważyć higieny tych instrumentów: tylko w ten sposób wyeliminujesz zarazki i bakterie, zwłaszcza te plastikowe.
Zwykle deski do krojenia są wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego, dwóch bardzo różnych materiałów, ale które wymagają tej samej ciągłej pielęgnacji. Właśnie dlatego, że mają kontakt z żywnością i jeśli nie zostaną odpowiednio umyte, mogą pozostać zanieczyszczone i stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Mydło i woda czasami nie wystarczą: Oto jak je zdezynfekować.
Plastikowa deska do krojenia, jak ją odkażać: zapomnij o mydle i wodzie
Wielu z nas jest przekonanych, że do dezynfekcji plastikowych desek do krojenia wystarczy dobre mycie mydłem w gorącej wodzie, jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Narzędzia te wymagają szczególnej, a przede wszystkim stałej pielęgnacji: po każdym użyciu należy zadbać o ich dokładną dezynfekcję, aby uniknąć różnego rodzaju zanieczyszczeń. Jak to zrobić? Nie, nie musisz wydawać fortuny na detergenty i tym podobne w supermarkecie. Wystarczy kilka składników, które wszyscy znamy i które są łatwo dostępne w domu.
Rozmawiamy o wodorowęglan i cytryna, dwa powszechnie używane produkty. Proces jest naprawdę niezwykle prosty. Po usunięciu większości zabrudzeń za pomocą chłonnego papieru, musimy zrobić mieszaninę sody oczyszczonej i cytryny, mieszając ją razem. Otrzymamy pastę, którą należy rozsmarować na desce do krojenia i dokładnie wcierać w powierzchnię za pomocą gąbki.
Są nawet tacy, którzy polecają użyj tej samej cytryny jako gąbki, wykorzystując wewnętrzną część miąższu. Upewnij się, że zniknął brud, tłuszcz i różne naloty, możemy przystąpić do płukania pod wodą. W razie potrzeby drugie „mydlenie” tym związkiem nic nie będzie kosztować. Na koniec pamiętaj o dokładnym wysuszeniu przed przechowywaniem: stojąca woda i wilgoć nie są dobre dla naszych desek do krojenia.