Żelki-misie i dżdżownice to ulubione słodycze dzieci, ale nawet wielu dorosłych nie gardzi popularnymi żelkowymi misiami. Robiliście je kiedyś w domu? Przyjdź więc do tego, a przekonasz się, że nie ma w tym nic szczególnie skomplikowanego. Przepisów na żelki-misie jest mnóstwo, nasze przyrządza się z arkuszy żelatyny, syropu owocowego lub ziołowego oraz sezonowych owoców, które stopniowo dojrzewają w ogrodach i sadach. Próbowaliśmy trzech smaków.
Dla dzieci najlepsze domowe syropy owocowe przygotowywane są z truskawek, czerwonych i czarnych porzeczek, wiśni, a przede wszystkim świeżo wyciśniętego lub wyciśniętego soku z dowolnych świeżych owoców, ale także
Dorośli natomiast bardziej docenią cukierki żelatynowe na bazie aromatycznych ziół i przypraw, np. z rabarbaru czy .
Mamy dla Ciebie prosty, podstawowy, domowy przepis, który można kreatywnie urozmaicać.
Niedźwiedzie truskawkowe i dżdżownice
Składniki
-
około 30 ml syropu truskawkowego, najlepiej domowego
-
około 170 ml zimnej przegotowanej wody
-
3–5
-
10 g płatków żelatyny
Przygotowanie
Syrop truskawkowy zalać wodą i wymieszać, każdy może wybrać intensywność smaku dodając lub odejmując syrop, jednak soku zawsze powinno zostać 200 ml. Posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj świeże truskawki z sokiem truskawkowym. Namocz pokrojoną w plasterki żelatynę w lodowatej wodzie przez około 5 minut. Podgrzej sok z truskawkami do 80°C i dodaj żelatynę. Gdy się rozpuści, ostrożnie nałóż płyn do foremek na cukierki żelatynowe (misie, dżdżownice) i pozostaw do ostygnięcia. Pozostawiamy do stwardnienia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Ziołowe gumy
Składniki
-
40 ml syropu z lub, najlepiej domowego
-
160 ml zimnej przegotowanej wody
-
pół łyżeczki świeżo startej organicznej skórki z cytryny
-
10 g płatków żelatyny
Przygotowanie
Do wody wlać syrop lipowy lub z czarnego bzu, dodać skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Namoczyć pokrojoną w plasterki żelatynę w lodowatej wodzie na 5 minut. Podgrzej sok do temperatury 80°C, dodaj namoczoną żelatynę i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie płynną łyżką wlewamy do foremek na cukierki żelatynowe, studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Niedźwiedzie gruszkowe
Składniki
-
200 ml świeżo wyciśniętego soku z (lub innego owocu sezonowego)
-
kilka kropel soku z cytryny
-
10 g płatków żelatyny
Przygotowanie
Z dojrzałych gruszek wyciśnij 200 ml soku i dodaj sok z cytryny. Podgrzej do 80°C, a następnie do płynu dodaj żelatynę w płatkach, namoczoną wcześniej przez około 5 minut w lodowatej wodzie. Gdy żelatyna się rozpuści, wlej do foremek sok gruszkowy. Po ostygnięciu pozostawić do stwardnienia na noc w lodówce.