Wraz z nadejściem wiosny powracają ukochane truskawki: jak zachować świeżość przez wiele dni, tajemnica ich najlepszego zachowania.
Pyszne i zdrowe, truskawki są nie do odparcia i kochane przez dorosłych i dzieci. Niestety ta rozkosz ma specyficzną porę roku, więc kiedy już nadejdzie, oczywiście chcemy cieszyć się nią w pełni. Oznacza to, że zwykle kupujemy duże ilości truskawek, aby cieszyć się nimi każdego dnia, ale także, że musimy zatrzymaj je i upewnij się, że robimy wszystko, co w naszej mocy. Aby pozostały smaczne i pachnące. Niewielu wie, że można to zrobić bez większego wysiłku: wystarczy wykonać kilka prostych kroków i uniknąć bardzo typowych błędów.
Truskawki faktycznie są bardzo delikatne i świeże, nie utrzymują się długo, wręcz przeciwnie, mają tendencję do plamienia i „gnić” w krótkim czasie. Na szczęście istnieją metody, które, jeśli zostaną zastosowane natychmiastowo i we właściwy sposób, mogą zapewnić nam dłuższe życie. Oto jak to zrobić: unikniemy marnowania fortuny.
Świeże truskawki, jak sprawić, by przetrwały długo
Spojrzmy prawdzie w oczy, truskawki są dość drogie. W związku z tym prawdziwą stratą pieniędzy i wielkim wstydem jest kupowanie ich w dużych ilościach i wyrzucanie, ponieważ nie jesteśmy w stanie ich skończyć w ciągu jednego lub dwóch dni. Aby służyły nam długo, możemy zatem skorzystać z dwóch bardzo prostych metod, dostępnych dla każdego.
Pierwsza polega na przechowywaniu w lodówce. Uwaga: przed przystąpieniem do dalszych czynności należy usunąć łodygę, wyrzucić uszkodzone lub już zgniłe truskawki i wybrać odpowiedni pojemnik. Plastik będzie w porządku, ale szkło jest idealne. Pojemnik ten należy następnie wyłożyć chłonnym papierem, aby stanowił osłonę przed wilgocią.
I na koniec: jeśli naszym celem jest, aby truskawki przetrwały kilka dni, możemy je szybko zanurzyć w occie i dokładnie wysuszyć, a następnie włożyć do pojemnika i zamknąć. Uważaj jednak na Nie popełniaj typowego błędu: myj truskawki, jeśli nie mamy zamiaru ich od razu zjeść.
Drugą możliwością jest zamrożenie. W takim przypadku rozłożymy je na blasze do pieczenia, zawsze po wyrzuceniu uszkodzonych. Zamrozimy je w zamrażarce, a następnie wlejemy do naszego pojemnika, upewniając się, że jest wystarczająco dużo miejsca i nie „zmiażdżyć” nawzajem. Zakręcamy i wstawiamy do zamrażarki.
Możemy je także zanurzyć syrop wykonane ze zwykłej wody i cukru przed przystąpieniem do dalszych czynności, aby zachować smak po „mrożony„. Przed ich spożyciem będziemy musieli je opuścić, w obu przypadkach, rozmrażać w temperaturze pokojowej.