Marcowe owoce i warzywa, co włożyć do koszyka: stół zapełnia się kolorami

Nadszedł marzec, a wraz z nim mnóstwo nowych warzyw i owoców na stole: nie przegap najlepszych produktów sezonowych.

Nawet jeśli zapomnieliśmy, natura ma już wszystko, czego potrzebujemy. Dla naszych dziadków i pradziadków normalne było podążanie za rytmem pór roku i cieszenie się tym, co ziemia miała do zaoferowania w tym okresie, podążając za naturą, a nie odwrotnie. W dzisiejszych czasach z pewnością wygodnie jest mieć te same owoce i warzywa przez cały rok i w całych Włoszech, pomimo różnic w terytorium, klimacie, wodzie i temperaturze, ale jednocześnie czuć się naprawdę dobrze i mieć nadzieję, że będziemy żyć dobrze i długo już czas jedzenie sezonowe.

Sezonowe owoce i warzywa, które z tysiąca powodów rosną tylko w tym okresie roku, natura dobrze o tym wie. Jest odpowiednia temperatura, wystarczająco gorąco, wystarczająco zimno lub ciepło, jest odpowiednia ilość deszczu, a gleba jest wilgotna lub sucha we właściwym miejscu. Krótko mówiąc, to my powinniśmy podążać za naturalną kolejnością pór roku, szanując czasy. Więc w marcu co możemy kupić?

Mnóstwo nowych owoców i warzyw w marcu: wszystkie produkty sezonowe, które możesz kupić i ugotować w tym miesiącu

Marzec zaczyna charakteryzować się łagodniejszymi temperaturami i rozpoczyna się już piękna pora roku. Jak dobrze wiemy, im łagodniejszy klimat, tym bardziej różnorodna jest oferta natury w zakresie owoców i warzyw. Dlatego w marcu mamy już do zaoferowania ogromną różnorodność owoców i warzyw, które możemy kupić, ugotować i włączyć do naszej diety, których absolutnie nie powinno zabraknąć. Od razu lista owoców i warzyw, które warto kupić w marcu.

Owoce marcowe

  • pomarańcze
  • kiwi
  • cytryny
  • cedry
  • jabłka
  • gruszki
  • mandarynki
  • pomarańczowe mandarynki
  • grejpfrut
  • bergamota
  • grejpfrut

Warzywa marcowe

  • agretti
  • szparag
  • karczochy
  • marchew
  • brokuły
  • boćwina
  • brukselki
  • Cholera
  • cykoria
  • wierzchołki rzepy
  • oset
  • kalafior
  • cebule
  • wiosenne cebule
  • koper włoski
  • Sałatka
  • ziemniaki
  • por
  • rzodkiewka
  • Rzepa
  • rzodkiewka
  • seler
  • szpinak

Niezwykła różnorodność możliwości udekorowania stołu zgodnie z rytmem pór roku. Owoce i warzywa spożywane wtedy, kiedy powinny, w sezonie są smaczniejsze, świeższe i mają więcej korzystnych dla organizmu właściwości organoleptycznych. Uważaj na sklepy, w których znajdziesz warzywa i owoce poza sezonem, mogą nie być właściwym wyborem dla Twojego zdrowia i środowiska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *