Nadszedł marzec, a wraz z nim mnóstwo nowych warzyw i owoców na stole: nie przegap najlepszych produktów sezonowych.
Nawet jeśli zapomnieliśmy, natura ma już wszystko, czego potrzebujemy. Dla naszych dziadków i pradziadków normalne było podążanie za rytmem pór roku i cieszenie się tym, co ziemia miała do zaoferowania w tym okresie, podążając za naturą, a nie odwrotnie. W dzisiejszych czasach z pewnością wygodnie jest mieć te same owoce i warzywa przez cały rok i w całych Włoszech, pomimo różnic w terytorium, klimacie, wodzie i temperaturze, ale jednocześnie czuć się naprawdę dobrze i mieć nadzieję, że będziemy żyć dobrze i długo już czas jedzenie sezonowe.
Sezonowe owoce i warzywa, które z tysiąca powodów rosną tylko w tym okresie roku, natura dobrze o tym wie. Jest odpowiednia temperatura, wystarczająco gorąco, wystarczająco zimno lub ciepło, jest odpowiednia ilość deszczu, a gleba jest wilgotna lub sucha we właściwym miejscu. Krótko mówiąc, to my powinniśmy podążać za naturalną kolejnością pór roku, szanując czasy. Więc w marcu co możemy kupić?
Mnóstwo nowych owoców i warzyw w marcu: wszystkie produkty sezonowe, które możesz kupić i ugotować w tym miesiącu
Marzec zaczyna charakteryzować się łagodniejszymi temperaturami i rozpoczyna się już piękna pora roku. Jak dobrze wiemy, im łagodniejszy klimat, tym bardziej różnorodna jest oferta natury w zakresie owoców i warzyw. Dlatego w marcu mamy już do zaoferowania ogromną różnorodność owoców i warzyw, które możemy kupić, ugotować i włączyć do naszej diety, których absolutnie nie powinno zabraknąć. Od razu lista owoców i warzyw, które warto kupić w marcu.
Owoce marcowe
- pomarańcze
- kiwi
- cytryny
- cedry
- jabłka
- gruszki
- mandarynki
- pomarańczowe mandarynki
- grejpfrut
- bergamota
- grejpfrut
Warzywa marcowe
- agretti
- szparag
- karczochy
- marchew
- brokuły
- boćwina
- brukselki
- Cholera
- cykoria
- wierzchołki rzepy
- oset
- kalafior
- cebule
- wiosenne cebule
- koper włoski
- Sałatka
- ziemniaki
- por
- rzodkiewka
- Rzepa
- rzodkiewka
- seler
- szpinak
Niezwykła różnorodność możliwości udekorowania stołu zgodnie z rytmem pór roku. Owoce i warzywa spożywane wtedy, kiedy powinny, w sezonie są smaczniejsze, świeższe i mają więcej korzystnych dla organizmu właściwości organoleptycznych. Uważaj na sklepy, w których znajdziesz warzywa i owoce poza sezonem, mogą nie być właściwym wyborem dla Twojego zdrowia i środowiska.