Owoce i naturalny cukier: jakiego egzotycznego przysmaku unikać, jeśli chcesz schudnąć?

Od dziecka wmawiano Ci, jak korzystne są owoce dla Twojego zdrowia. Oczywiście, że to prawda. Owoce zawierają dużo błonnika i innych potrzebnych składników odżywczych. Ma jednak również naturalny cukier i dzisiaj porozmawiamy o tym, które rodzaje mają go więcej niż inne.

Mango

Jedno mango zawiera aż 46 gramów cukru, więc nie jest to najlepszy wybór, jeśli starasz się kontrolować swoją wagę i ilość spożywanego cukru.

Winogrona i wiśnie

Jedna filiżanka winogron zawiera około 23 gramy cukru, a filiżanka wiśni zawiera gramy cukru. Podstępną rzeczą w tym owocu jest to, że poszczególne porcje są małe i jeśli napełnisz nimi dużą miskę, możesz stracić kontrolę nad tym, ile zjadasz. Zanim zjesz ten owoc, spróbuj go zmierzyć, aby dokładnie wiedzieć, ile otrzymasz cukru, więc nie przesadzaj.

Gruszki

Jedna średnia gruszka zawiera 17 gramów cukru. Jeśli starasz się ograniczyć cukier, wystarczy włożyć kilka plasterków do niskotłuszczowego jogurtu lub sałatki.

Arbuz

Średniej wielkości arbuz zawiera 17 gramów cukru. Jak sama nazwa wskazuje, arbuz jest pełen wody i zawiera specjalne minerały zwane elektrolityktórego organizm szczególnie potrzebuje po długim czasie przebywania na słońcu.

Ryc

Dwie średniej wielkości figi ważą 16 gramów. Spróbuj je pokroić w plasterki i posmarować kawałkiem koziego sera, aby uzyskać przekąskę bogatą w białko, lub wrzuć je do sosu i podawaj z kurczakiem.

Banany

Jeden średni banan zawiera 14 gramów cukru. Banany są jednak również doskonałym źródłem energii, co czyni je doskonałym wyborem na śniadanie. Pokrój go razem z płatkami zbożowymi lub zmiażdż i połóż na kanapce z masłem orzechowym.

Awokado

Nie wszystkie owoce są pełne naturalnego cukru. Całość zawiera jedynie 1,33 grama cukru. Awokado możesz dodać do sałatki, posmarować nim tosty lub zrobić z niego pastę guacamole. Jednocześnie jednak musimy Cię ostrzec o wysokiej kaloryczności awokado, dlatego może nie być dobrym pomysłem, aby stało się to codziennym nawykiem.

Gujawa

Każdy owoc zawiera 5 gramów cukru i około 3 gramy błonnika – więcej niż można uzyskać z porcji brązowego ryżu lub kromki pełnoziarnistego chleba. Otrzymasz jeszcze więcej błonnika, jeśli dodasz gujawę ze skórką do swoich koktajli.

Maliny

Ten owoc zawiera potężną dawkę błonnika – 8 gramów na filiżankę – i tylko 5 gramów cukru. Błonnik jest dobry na trawienie i może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przy mniejszej liczbie kalorii.

Papaja

Połowa papai zawiera 6 gramów cukru. Papaję najlepiej smakuje z mrożonym jogurtem lub posypana solą morską i odrobiną limonki.

Truskawki

Filiżanka całych truskawek zawiera tylko 7 gramów cukru, co czyni je idealną i zdrową przekąską na lato.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *