Gotowały go nasze babcie i ich babcie, a właściwie kilka pokoleń wcześniej. Tradycja powideł śliwkowych istnieje na naszym terenie od lat. W przeszłości do jego przygotowania używano głównie śliwek Bystrické (tzw. Bystričky), ponieważ smakują najlepiej.
Gotowanie dżemu to długotrwały proces, podczas którego woda powoli odparowuje, a owoce gęstnieją. Idealnie byłoby, gdyby w trakcie gotowania nie dodawać cukru, a masa pod koniec gotowania powinna być wystarczająco sztywna i gęsta. Powstanie wówczas czysty powidło śliwkowe, które charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia.
Dżem nie jest dżemem ani marmoladą
Prawie każdy z nas zna dżem, marmoladę lub marmoladę. Ale nie wszyscy wiedzą, jaka jest między nimi różnica, w końcu wszystkie są zrobione z owoców. Zasadniczą różnicą jest sposób ich przygotowania. Podczas gdy dżem przygotowuje się z całych lub połówek owoców, marmoladę przygotowuje się z mieszanych owoców. Różnica polega również na tym, że owoce w dżemie posypuje się cukrem, dzięki czemu uzyskany produkt ma rzadszą konsystencję.
Marmolada jest znacznie sztywniejsza i nie rozpływa się, zwykle podczas gotowania jeden lub więcej rodzajów owoców łączy się z miąższem jabłkowym, a cukier dodaje się dopiero po odparowaniu określonej części wody z owocu. Przygotowanie dżemu jest inne. Polega na odparowaniu wody z owoców, najlepiej bez dodatku cukru. Owoce gotuje się do momentu, aż zgęstnieją, dzięki czemu konfitura jest trwalsza i ma gładką konsystencję, a nie galaretowatą konsystencję. Najczęściej przygotowywany jest ze śliwek.
Jak wybrać dobry powidło śliwkowe?
Jak zwykle najwięcej mówi nam skład produktu. Zapoznaj się z nim uważnie przy zakupie, a już na pierwszy rzut oka dowiesz się kilku ważnych informacji. Na niektórych produktach jest napisane, że są powidłami śliwkowymi, na innych drobniejszą czcionką jest napisane, że zawierają jabłka lub miazgę jabłkową i cukier. Jak już wspomnieliśmy, oryginalny powidło śliwkowe od babci nie powinien nawet zawierać cukru. Czy w ogóle można taki znaleźć w sklepie?
Jak testowaliśmy?
Przeprowadziliśmy badanie przetworów śliwkowych w stałych sklepach znanych sieci oraz w lokalnych sklepach spożywczych. Na półkach wybraliśmy różne typy od kilku producentów. Jak to zwykle bywa w przypadku jedzenia, wybraliśmy degustację klasyczną, podczas której do pięciu osobnych miseczek nasypaliśmy testowaną ilość z każdego opakowania i stopniowo próbowaliśmy dżemów.
Pomysłowy dżem śliwkowy
- Cena informacyjna: 1,89 euro
- Waga: 440 gr
- Zrobione z: 220,18 g owoców na 100 g produktu
- Cukier całkowity: co najmniej 60 g na 100 g produktu
Kompozycja: cukier (43,5%), pulpa śliwkowa (zawiera dwutlenek siarki) (34,7%), pasta śliwkowa (14,9%), pulpa jabłkowa (4,9%), regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja żelująca pektyna, barwnik karmel posiarczynowy amoniaku, substancja konserwująca sorbinian potasu.
Sprytna marmolada jest pochodzenia słowackiego. Jest produkowany przez firmę RISO-R, s.r.o., Rimavská Sobota i jest produkowany dla prywatnej marki firmy Billa. Bardziej przypomina marmoladę, jest gęstsza, ale bardziej ziarnista i już na pierwszy rzut oka widać, że substancja nie jest błyszcząca. Nazwalibyśmy to raczej pastą śliwkową niż dżemem. I chociaż jest grubszy, łatwo się rozprowadza.
Aromat jest owocowy, ale śliwki nie dominują. Jaśniejszy kolor wskazuje na dodatek miąższu jabłkowego, co można również odczuć w powstałym smaku. Pomimo tego, że cukier znajduje się na pierwszym miejscu w składzie (43,5%), nie można powiedzieć, że jest to dżem słodzony. Proste, bardziej minimalistyczne i lżejsze opakowanie zawiera wszystkie niezbędne informacje, a nawet mówi, że jest to „dżem śliwkowy z jabłkami, słodzony”. Dzięki temu wiesz dokładnie, co kupujesz.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 1235 kJ/295 kcal
- Tłuszcze: <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
- Węglowodany: 71 g, w tym cukry 58 g
- Białka: 0,9 g
- Sól: <0,1 g
Nasza ocena
Kompozycja: ⚫⚫⚫⚪⚪
Smak: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚪⚪
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs. jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪
Dżem śliwkowy RISO
- Cena informacyjna: 1,39 euro
- Waga: 250 gr
- Zrobione z: 220 g owoców na 100 g produktu
- Całkowity cukier: co najmniej 60 g na 100 g produktu
Kompozycja: cukier (43,5%), pulpa śliwkowa (34,7%), pasta śliwkowa (14,9%), pulpa jabłkowa (4,9%), regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja żelująca pektyna, barwnik karmel posiarczynowy amoniaku, substancja konserwująca E 202.
Jest to jedyny dżem w mniejszym opakowaniu, dlatego też jego cena jest niższa. Większe opakowanie 450 g jest zazwyczaj dostępne na rynku, jednak podczas naszych zakupów nie było go na półkach sklepowych. To także dżem pochodzenia słowackiego, produkowany jest nawet przez RISO-R, s.r.o., Rimavská Sobota w taki sam sposób, w jaki robi się dżem dla Billi. Mogłoby się zatem wydawać, że będzie to ten sam produkt. Skład różni się bardzo nieznacznie i można to rozpoznać po ciemniejszym kolorze. Sprytny dżem zawiera także dwutlenek siarki, który stosowany jest nie tylko jako środek konserwujący, ale także zapobiegający brązowieniu żywności.
Dżem riso ma gęstszą konsystencję, ale nie jest twardy i dobrze się rozprowadza. W pierwszym powąchaniu również powiedzielibyśmy, że to bardziej owocowa marmolada. Kolorem przypomina dżem, ale konsystencja jest bardziej ziarnista. Na opakowaniu widnieje informacja, że jest to „słodzony powidło śliwkowe”. Przekonasz się, że zawiera ogryzek tylko w składzie. Opakowanie przedstawia babcię, ale nie należy się po niej spodziewać prawdziwego dżemu.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 1235 kJ/295 kcal
- Tłuszcze: 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
- Węglowodany: 71 g, w tym cukry 58 g
- Błonnik pokarmowy: <1 g
- Białka: 0,9 g
- Sól: 0,01 g
Nasza ocena
Kompozycja: ⚫⚫⚫⚪⚪
Smak: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚪⚪
Kolor i zapach: ⚫⚫⚪⚪⚪
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs. jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪
COOP Jednota powidło śliwkowe
- Cena informacyjna: 1,69 euro
- Waga: 440 gr
- Zrobione z : 170 g owoców na 100 g produktu
- Cukier całkowity: co najmniej 60 g na 100 g produktu
Kompozycja: półprodukty śliwkowe (przecier śliwkowy, pulpa śliwkowa i suszone śliwki) (58%), cukier (41%), substancja żelująca pektyna, regulator kwasowości kwas cytrynowy, barwnik karmelowy (E 150d), substancja konserwująca chemiczna E 202.
Dżem ten, podobnie jak dwa poprzednie, jest również produkowany przez firmę RISO-R, s.r.o., Rimavská Sobota. Pomimo tego samego producenta skład jest inny i widać to już na pierwszy rzut oka. Dżem ten wygląda jak prawdziwy dżem, jest gładki, ciemny i pachnie śliwkami. Świetnie nadaje się do smarowania ciast i ciastek, jest bardziej płynny od dwóch poprzednich i nie jest za słodki.
Jest to produkt słowacki, chociaż na opakowaniu widnieje informacja, że krajem pochodzenia podstawowego składnika (pasty śliwkowej) jest Ukraina i Mołdawia. Ponadto, ponieważ nie jest to dżem wykonany w 100% ze śliwek, na opakowaniu widnieje informacja „słodzony dżem śliwkowy”. Lepiej oceniamy jego skład niż skład wspomnianych poprzedników, zawiera ponad połowę udziału śliwek i ich półproduktów.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 1150 kJ/274 kcal
- Tłuszcze: 0,28 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,10 g
- Węglowodany: 65,77 g, w tym cukry 44,50 g
- Białka: 1,31 g
- Sól: 0,02 g
Nasza ocena
Kompozycja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs. jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Dżem śliwkowy Sympathica
- Cena informacyjna: 1,89 euro
- Waga: 440 gr
- Zrobione z: 170 g owoców na 100 g produktu
- Całkowity cukier: co najmniej 65 g na 100 g produktu
Kompozycja: półprodukty śliwkowe (dżem, suszone śliwki), cukier, regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja żelująca pektyna, barwnik karmel zwykły, substancje konserwujące sorbinian potasu, benzoesan sodu
Słodzony powidło śliwkowe to produkt oferowany przez Lidl pod własną marką. Dżem ten swoim smakiem, zapachem i konsystencją przypomina dżem oryginalny. Jest ciemne i błyszczące, w smaku naturalnie słodkie na języku, jakby zostało przygotowane z dostatecznie przejrzałych śliwek lub ich półproduktów. Powiedzielibyśmy, że są też nuty karmelowego smaku.
Konsystencja jest idealna do smarowania i według nas jest to najbardziej kremowy z testowanych przez nas dżemów. Dżemem z łatwością posmarujesz ciasta, ale także wypełnisz bułki. Cena porównywalna do innych dżemów, jednak jakość i smak przekonały nas nieco bardziej. Opakowanie jest fioletowe ze śliwkami i na pierwszy rzut oka widać, że to dżem.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 1175 kJ/277 kcal
- Tłuszcze: 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany: 65 g, w tym cukry 54 g
- Białka: 1,1 g
- Sól: 0 gr
Nasza ocena
Kompozycja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚪
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs. jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Dżem śliwkowy Hame
- Cena informacyjna: 2,95 euro
- Waga: 440 gr
- Zrobione z: 170 g owoców na 100 g produktu
- Cukier całkowity: co najmniej 60 g na 100 g produktu
Kompozycja: półprodukty śliwkowe (suszone śliwki, miazga śliwkowa, pasta śliwkowa), syrop fruktozowo-glukozowy, substancja żelująca pektyna, regulator kwasowości kwas cytrynowy, barwnik E150c, substancje konserwujące E202, E211.
Dżem szynkowy należy do większej części testowanych produktów, jest jednak wyraźnie droższy od pozostałych. Ma gładką konsystencję, dobrze się rozprowadza i przyjemnie pachnie. Błyszczący wygląd potwierdza, że w składzie znajdują się wyłącznie półprodukty śliwkowe, a nie miąższ jabłkowy. Jednak ten dżem jako jedyny testowaliśmy nie ma rozłożonego procentowo składu. Zaspokoi Cię jednak smak słodkich śliwek połączony z lekko kwaśną nutą. Plusem jest uniwersalne zastosowanie do pieczenia, ale także do bezpośredniego spożycia.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 1127 kJ/266 kcal
- Tłuszcze: 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany: 62,9 g, w tym cukry 53 g
- Białka: 0,9 g
- Sól: 0 gr
Nasza ocena
Kompozycja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs. jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪
Jak podsumowalibyśmy nasze testy?
Wyłonienie ostatecznego zwycięzcy w tym teście nie było wcale łatwe. Spośród przetestowanych dżemów żaden nie okazał się całkowitą porażką, po którą nie sięgnęlibyśmy nigdy więcej. Naszym celem było znalezienie dżemu, który najbardziej przypominałby prawdziwy, domowy dżem, długo i powoli gotowany w czajniku, tak jak przygotowywały go nasze babcie. Dlatego jako zwycięzcę testu wytypowalibyśmy dżem Sympathica prywatnej marki Lidla. Nie stwierdziliśmy istotnych różnic pomiędzy konfiturami, wszystkie badane słodzono cukrem.
Trzeba więc stwierdzić, że dostępność prawdziwego dżemu bez dodatku cukru będzie na rynku rzadkością. Obecność ogryzka w składzie nie jest przeszkodą, jednak w naszym teście zgodziliśmy się, że ogryzek psuje wrażenia smakowe. Dlatego po śliwkach najlepiej smakowały dżemy marek Sympathica i Hamé, które nie zawierały miazgi jabłkowej, a smakowo nie odstawały konfitury marki Coop Jednota.
Podobne wyniki uzyskały te marki w naszej ocenie koloru i zapachu. Nawet pod tym względem dżem Sympathica nie zawiódł, a w porównaniu do równie ocenianego dżemu Hamé, jego niższa cena może przekonać nas do ponownego zakupu. Niezależnie od tego, czy chcesz wykorzystać powidła śliwkowe jako smaczną pastę do chleba, wypieków, czy też do przygotowania różnych pieczonych i nieupieczonych deserów i ciast, ten dżem będzie dobrym wyborem.
*Opinie przedstawione w powyższym teście stanowią wyłącznie subiektywną ocenę redakcji i nie podlegają współpracy handlowej. Choć staramy się uwzględnić w każdym teście jak najwięcej produktów, artykuł może nie zawierać wszystkich produktów dostępnych na rynku w momencie przeprowadzania testu. Czytelnicy mogą także wyrazić swoją opinię na temat produktów w ankiecie końcowej lub w komentarzach.
Śledź naszego Facebooka