Orzechy pekan: mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Drzewo pekan to drzewo, na którym można znaleźć orzechy pekan. Szczególnie popularne są w Ameryce, ale tutaj również zaczynają zyskiwać na popularności. Drzewo osiąga wysokość do 50 metrów, owocuje przez niesamowite 300 lat i rośnie głównie w Ameryce Północnej. Plemiona indiańskie nie pozwalały na te orzechy. Słowo „pekan” również pochodzi z ich języka i oznacza coś, czego nie da się zmiażdżyć jedną ręką. 14 kwietnia to Narodowy Dzień Pekanów.

Obrane orzechy pekan, prażone

Z orzechami pekan mamy najczęściej kontakt jako dodatek do deseru lub część słodkiego ciasta (słynne ciasto orzechowe, które Amerykanie przygotowują na Święto Dziękczynienia). Można je jednak kupić w różnej postaci: w łupinie, obrane, prażone, w cukrze lub z innymi dodatkami. Kupując, zwróć uwagę na kraj pochodzenia, jeśli nie są zbyt tanie, jak wyglądają.

Orzechy pekan

Zdjęcie: Pixabay

Zastosowanie orzechów

W Europie są częścią dań słodkich, jednak w ich ojczyźnie (w Ameryce) sprzedawane są pieczone z solą i pieprzem cayenne. Można je spożywać także na surowo, solone, pieczone, jako składnik ciast, wypieków i różnych dań na słodko. Można je wykorzystać jako składnik masła orzechowego, lodów, owsianek, past, pesto czy sałatek. Ich skórka jest ciężkostrawna, dlatego przed spożyciem należy je namoczyć.

Orzechy pekan mogą mieć wpływ na zdrowie człowieka

Orzechy pekan mają działanie przeciwutleniające. Zawierają wapń, magnez, potas, błonnik, białka, ale także tłuszcze. Prtutaj nie powinniśmy przeceniać spożywanej ilości. Spożywanie orzechów zmniejsza częstość występowania choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia, nowotworów, kamieni żółciowych i cukrzycy u kobiet. Redukuje stany zapalne i choroby neurodegeneracyjne. orzechy pekan mogą również obniżyć zły cholesterol, jeśli są spożywane w rozsądnych ilościach (mała garść orzechów dziennie).

Uważaj na alergie

Orzechy pekan są silnym alergenem. Chociaż osoby uczulone na orzechy włoskie niekoniecznie są uczulone na orzechy pekan, dobrze jest mieć świadomość możliwości wystąpienia alergii. Reakcja alergiczna rozpoczyna się kilka minut po zjedzeniu orzechów. Objawia się obrzękiem i swędzeniem jamy ustnej, wysypką, wymiotami, bólem brzucha.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/pekan-orzechy-pekanowe/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *