Dzięki frytkownicy możesz przygotować zdrowsze smażone potrawy: ale wybieraj prawidłowo!

Smażone i smażone potrawy są obecnie bardzo popularne, mimo że od zdrowej żywności dzielą je kilometry. Jednak współczesne czasy przynoszą nowych pomocników kuchennych, którzy mogą dodać choć odrobinę zdrowszej wartości nawet tym popularnym potrawom. Należą do nich frytkownice. Jeśli nadal zastanawiasz się, czy zaimportować go do swojego domu, poniższe wiersze są przeznaczone dla Ciebie.

W artykule przeczytasz:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Frytownica zdrowszą i wygodniejszą alternatywą

Frytkownica, czyli frytkownica, to wygodniejsza, szybsza i zdrowsza alternatywa dla smażenia na patelni. Choć przygotowane danie zanurza się w całości w gorącym oleju, to efekt końcowy może nie być tak nasiąknięty olejem. Pomaga w tym kosz do smażenia, dzięki któremu potrawa może kapać po przygotowaniu.

Sekret frytkownicy polega jednak przede wszystkim na równomiernym przygotowaniu. Podczas smażenia lub smażenia na patelni efektowi temu można zapobiec, jeśli przygotowana potrawa jest zanurzona w oleju tylko do połowy. Dodatkowo niepożądanym efektem może być spalony olej, który wydziela nieprzyjemny zapach i daje zielone światło dla rozprzestrzeniania się niebezpiecznych substancji rakotwórczych.

Wybierz odpowiedni olej do smażenia

Do smażenia lub głębokiego smażenia najczęściej stosuje się oleje rafinowane, które bez problemu można znaleźć w sklepach. W odniesieniu do frytkownic najbardziej polecany jest olej rzepakowy, ale można też użyć oleju palmowego, arachidowego, słonecznikowego czy z oliwek. Ogólnie nie zaleca się stosowania olejów do głębokiego smażenia, które są przeznaczone przede wszystkim do dań na zimno.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej frytkownicy

Wybierając frytkownicę, która powinna stać się Twoim pomocnikiem w zakresie jakości, musisz rozważyć kilka alternatyw. Nawet w tym przypadku warto skupić się na swoich indywidualnych potrzebach i upodobaniach. Zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę następujące kluczowe czynniki.

Pojemność

Pierwszym ważnym czynnikiem jest uwzględnienie przybliżonej liczby porcji, które przygotujesz we frytkownicy. Jeśli często gotujesz dla dużej rodziny lub przyjmujesz gości, frytkownica o większej pojemności będzie dla Ciebie idealna. Wręcz przeciwnie, jeśli gotujesz dla jednej lub dwóch osób lub Twoja kuchnia jest bardzo ograniczona, bardziej odpowiednia będzie dla Ciebie frytkownica o mniejszej pojemności.

Moc

W tym względzie obowiązuje swego rodzaju bezpośrednia proporcja – jeśli wybierzemy większą frytkownicę, powinna ona mieć także większą moc. W przypadku frytownic na gorące powietrze zalecana jest minimalna moc co najmniej 1,4 kW. W przypadku klasycznych frytownic należy pamiętać, że podgrzanie oleju jest znacznie bardziej wymagające niż podgrzanie powietrza. Idealnie zatem jest, jeśli ich wykonanie kształtuje się na poziomie wyższych wartości.

Regulowana kontrola temperatury

Kolejnym ważnym czynnikiem jest możliwość regulacji temperatury. Funkcja ta nie tylko zapewnia precyzyjną kontrolę podczas procesu gotowania, ale także wspiera jakość smażenia. Jest to więc funkcja niezbędna, niezależnie od tego, czy planujesz przygotować delikatniejsze owoce morza, czy bardziej sycącego kurczaka.

Funkcje bezpieczeństwa

Bezpieczeństwo powinno być zawsze najwyższym priorytetem przy wyborze frytkownicy. Dlatego skup się na obecności uchwytów chłodzących, które się nie przegrzewają, regulowanych timerach, funkcji automatycznego wyłączania lub wysokiej jakości pokrywie zamykającej. Wszystkie te elementy znacząco przyczynią się do uniknięcia wypadków i nieprzyjemnych oparzeń podczas obsługi frytkownicy. W przypadku droższych modeli można nawet spotkać się z zabezpieczeniem, które zapobiega niezamierzonemu wyciągnięciu pojemnika wewnętrznego z frytownicy.

Czyszczenie i konserwacja

Łatwe czyszczenie i konserwacja to cechy, które z pewnością docenisz. Najlepszym i najtrwalszym materiałem na frytkownice jest stal nierdzewna, która jest łatwa w czyszczeniu, a jednocześnie odporna na korozję. Zwróć także uwagę na obecność łatwo usuwalnych części lub powłok antyadhezyjnych (nieprzywierających), które zapobiegają przywieraniu i ułatwiają czyszczenie. Obecność komponentów odpowiednich do zmywarki może również przyspieszyć ten proces.

Budżet

Obecnie na rynku można znaleźć szeroką gamę frytownic, nie tylko pod względem wyposażenia, ale także ceny. Dlatego należy przede wszystkim zastanowić się przynajmniej nad swoimi przybliżonymi możliwościami finansowymi. Nie daj się jednak od razu skusić na najtańszą alternatywę. Droższa i lepszej jakości frytownica może zapewnić lepszą wydajność i trwałość w dłuższej perspektywie.

Klasyczna frytkownica kontra frytkownica na gorące powietrze

Frytkownica olejowa działa na zasadzie zanurzania żywności w gorącym oleju lub tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak coraz popularniejszym wyborem wśród konsumentów jest frytkownica na gorące powietrze, która do gotowania wykorzystuje gorące powietrze i jego szybką cyrkulację bezpośrednio nad i wokół żywności za pomocą wentylatora. W rezultacie otrzymujemy chrupiące i złociste danie przygotowane z użyciem minimalnej ilości oleju lub w ogóle go nie ma.

Zalety frytownic na gorące powietrze

Jeśli chodzi o czas gotowania

Czas gotowania jest różny w przypadku obu typów frytownic, ale zawsze zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy. Podczas gdy gorący olej może ugotować jedzenie w zaledwie 3-5 minut, w przypadku frytownicy na gorące powietrze samo podgrzewanie i gotowanie może zająć 10-20 minut. Jednakże w przypadku frytownicy olejowej należy również wziąć pod uwagę fakt, że wstępne przygotowanie żywności przed włożeniem jej do oleju może zająć więcej czasu. W niektórych przypadkach konieczne jest np. przygotowanie tzw. potrójnego zawijania lub ciasta, w które następnie zawinie się żywność.

Korzystanie z frytownicy na gorące powietrze zwykle nie jest poprzedzone żadnym specjalnym przygotowaniem włożonej do niej żywności. Po prostu wybierasz temperaturę, a cała reszta zrobi się sama. Z drugiej strony w przypadku frytownicy olejowej zaleca się zachowanie ostrożności podczas całego procesu smażenia, aby uniknąć obrażeń spowodowanych skwierczącym gorącym olejem i oparzeniami.

Ze zdrowotnego punktu widzenia

Przygotowywanie potraw we frytownicy na gorące powietrze jest uważane za zdrowszą alternatywę dla gotowania w tradycyjnych frytkownicach olejowych. Wymagają one co najmniej 4-6 szklanek oleju. Natomiast frytownice powietrzne zwykle łączą gorące powietrze z maksymalnie jedną do dwóch łyżeczek oleju, aby promować karmelizację i delikatność. Ta redukcja lub całkowity brak oleju w przygotowywaniu żywności idzie w parze z minimalną ilością kalorii i tłuszczu. Dlatego ten typ frytkownicy stanowi korzyść dla tych, którzy dbają o zdrowy tryb życia, ale jednocześnie nie chcą pozbawiać się smacznego jedzenia.

Jednolitość i łatwe czyszczenie

Frytownica na gorące powietrze zapewni równomierne smażenie i rozprowadzanie ciepła przy jednoczesnym zachowaniu jego efektywnego wykorzystania. Szybciej się nagrzewa, a efekt cyrkulacji gorącego powietrza sprawi, że Twoje potrawy będą chrupiące na powierzchni i soczyste w środku. Jednocześnie wymaga jedynie łatwej konserwacji lub czyszczenia i pozostawia mniej nieprzyjemnych zapachów.

Podstawowe typy frytownic na gorące powietrze i zasada ich działania

Halogenowe frytownice na gorące powietrze

Ten typ wykorzystuje światło halogenowe do wytwarzania ciepła lub promiennik podczerwieni. Zaletą jest, jeśli frytownica posiada przezroczystą pokrywę. W takim przypadku istnieje możliwość monitorowania procesu przygotowywania potraw dzięki oświetlonemu wnętrzu. Wyższą cenę można uznać za wadę.

Statyczne frytownice na gorące powietrze

Wewnątrz urządzenia krąży ciepłe powietrze, dzięki czemu żywność jest kondycjonowana termicznie. Choć ten rodzaj charakteryzuje się niższą ceną, należy uważać na częstsze, nierówne smażenie potraw. Aby uniknąć tego niepożądanego efektu, należy w trakcie przygotowywania potraw ręcznie wyciągnąć koszyk od środka i dokładnie wymieszać jego zawartość.

Dynamiczne frytownice na gorące powietrze

Ten typ posiada praktyczne ramię wewnętrzne, które automatycznie miesza włożoną żywność. Dzięki niemu możesz liczyć na równomierne przygotowanie. Aby kupić tego typu frytkownicę na gorące powietrze, trzeba jednak przygotować więcej środków.

Frytownice na gorące powietrze charakteryzują się wszechstronnym zastosowaniem

Frytownice konwekcyjne zapewniają większą wszechstronność w zakresie próbowania nowych metod gotowania, takich jak pieczenie, pieczenie, pieczenie czy grillowanie. Można w nich przygotować szeroką gamę prostych dań, od chrupiących skrzydełek z kurczaka, domowych frytek, przez soczyste steki, pieczone warzywa, po filety rybne, chipsy jabłkowe i różnorodne desery. Jednocześnie można je wykorzystać także do szybkiego podgrzania resztek jedzenia. Większość z nich posiada wstępnie ustawione tryby gotowania, co ułatwi Ci eksperymentowanie z różnymi przepisami.

Jeśli nadal nie możesz się zdecydować, czy zainwestować w frytkownicę klasyczną czy na gorące powietrze, spróbuj spojrzeć na to z dłuższej perspektywy. Choć klasyczna frytkownica będzie prawdopodobnie bardziej przystępna cenowo, jej użytkowanie wiąże się z większymi kosztami zakupu oleju. Z drugiej strony, jeśli już się na to zdecydowałeś, nie zapomnij upewnić się, że w zestawie znajduje się również pojemnik do przechowywania oleju. Ponieważ olej ze frytkownicy można wykorzystać wielokrotnie, ten element może pomóc w obniżeniu kosztów finansowych.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *