Chipsy w zasadzie składają się tylko z trzech składników: ziemniaków, soli, oleju. Ale nie wszystkie. Aby były wystarczająco chrupiące i jak najbardziej smaczne, niektórzy producenci dodają do nich różne substancje. A czy zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięły się ziemniaki tego samego kształtu i rozmiaru, które tak pięknie pasują do siebie w tubie? Odpowiedź jest taka, że robi się je z pulpy ziemniaczanej lub płatków ziemniaczanych, dzięki czemu można je formować. I w takim przypadku nie muszą to być tylko ziemniaki.
Chipsy i ich skład
Ziemniaki, roślinny olej palmowy, aromat paprykowy, cukier, fruktoza, maślanka w proszku, cebula w proszku, wzmacniacz smaku (glutaminian sodu, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty (w tym dym), czosnek w proszku, barwnik (ekstrakt z papryki), guma chleba świętojańskiego, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), sól. Ugh, to trochę długa lista, nie sądzisz? Prawdą jest, że im mocniejszy smak chipsów, tym więcej zawierają składników.
Zdjęcie: Pixabay
Olej palmowy w chipsach
Do smażenia najczęściej używa się oleju palmowego. Jest to tłuszcz najtańszy i jednocześnie najniższej jakości. Dzięki niemu chipsy są bardziej chrupiące i mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Niestety wpływ na organizm ludzki nie jest zbyt pozytywny. Olej palmowy może prowadzić do aktywacji procesów zapalnych w organizmie, osłabienia odporności, podwyższenia „złego” cholesterolu i odwrotnie, obniżenia „dobrego” cholesterolu. W 100 g chipsów znajduje się aż 30 g tłuszczu – dla porównania golonka ma 24 g tłuszczu, a pączki 15 g.
Cukier i sól w chipsach ziemniaczanych
Cukier dodaje się, bo podnosi on kaloryczność chipsów. Jednak nadmierne spożycie prowadzi do nadwagi. Cukry proste, które nie są przetwarzane przez organizm, zamieniają się w tłuszcz. 100 g chipsów zawiera około 2,1 g soli. Stanowi to ponad 40% dopuszczalnej dawki dziennej. Zalecana ilość to 5 g soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce. Niestety, większość ludzi spożywa nawet trzykrotnie większą ilość.
Uzależnianie chipsów
Nie jest to uzależnienie samo w sobie. Ale kiedy zjesz jeden chips, chcesz jeść więcej i więcej. Dlaczego? Mówi się, że odpowiada za to kilka czynników: przyjemna grubość chipsów, ich wysmażenie, skład przypraw, nacisk szczęki, jaki wywieramy podczas ich gryzienia. Poza tym słono-słodki smak powoduje przyjemność w mózgu, który potem chce więcej i więcej. Podczas trawienia chipsów w jelitach wydalane są związki opioidowe, których działanie jest podobne do działania marihuany.
Źródła informacji:
https://dietetycy.org.pl/dlaczego-chipsy-uzalezniaja/
Zdjęcie: Pixabay