Uprawiasz świeże zioła lub zbierasz ulubione zioła lecznicze, gdzie tylko się da i chcesz je wysuszyć? Nieważne, że nie masz gdzie ich schować na czas suszenia. Same rośliny mogą być piękną ozdobą.
Właściciele domów jednorodzinnych mają przewagę, jeśli chodzi o suszenie ziół. Pięknie schną zawieszone na strychu, ukryte przed ostrymi promieniami słońca lub w otwartym pomieszczeniu. Ale nawet jeśli mieszkasz w mieszkaniu lub nie masz działki, nie musisz sam żałować suszenia ziół. Można je wysuszyć (choć zapewne nie w zbyt dużej ilości) i jednocześnie stworzyć oryginalną i funkcjonalną dekorację. Pęczki suszonych ziół będą wyglądać naprawdę niesamowicie. Poza tym ładnie pachnie w pokoju. Niektóre zioła zyskują jeszcze większy aromat poprzez suszenie – np. tymianek, szałwia czy majeranek.
Jak suszyć zioła w celu zastąpienia dekoracji
Ziół nie wolno suszyć na słońcu, należy je umieścić w suchym, zaciemnionym i dobrze wentylowanym miejscu. I zaraz po zbiorze. Podłoga lub szopa (lub suszarka) zostaną zastąpione przeglądem salonu, w którym należy stale wietrzyć. Niestety kuchnia nie nadaje się do suszenia ze względu na dużą wilgotność, chociaż zioła najlepiej nadają się do suszenia. Można je jednak tutaj przenieść po prawidłowym wyschnięciu. A jeśli zioła mają być ładną ozdobą, idealnie jest je związać sznurkiem w pęczki i zawiesić za pomocą kołków, np. na naturalnej linie lub słupku.
Nasza wskazówka: Podziel ilość suszonych ziół pomiędzy siebie – jedną do dekoracji wnętrza, drugą do przechowywania najlepiej w papierowych torebkach lub zamykanych szklankach, aby nie ulegały kurzowi. Można jednak dodać do dań także wiszące „zdrowe” dekoracje.
Piękno dla oka, funkcjonalny styl
Wszystkie zioła naprawdę pięknie wyglądają w pęczkach, lawenda wygląda majestatycznie, rumianek wygląda uroczo i ogólnie są to naturalne zielone zioła. Suszona lawenda świetnie prezentuje się także w wazonie lub innym pojemniku.
W salonie lub innym pokoju użyj zasłon pod sufitem lub wykonaj prosty uchwyt ścienny z deski i sznurka. Zasłona druciana z ziołami, którą możesz wykonać także samodzielnie, ale pięknie prezentuje się także w nowoczesnej kuchni. Jeśli po wyschnięciu zioła przeniesiesz do kuchni, możesz też wykorzystać do nich naturalny „patyk” z gałęzi i połączyć w jednym miejscu kilka funkcjonalnych dekoracji – połącz zioła z często używanymi potrawami. We wnętrzu można stworzyć przyjemny wiejski i funkcjonalny styl.
Świetnie sprawdzi się także klasyczny drewniany wieszak, na którym zamiast blatów czy kluczy można powiesić pęczki ziół. Można go umieścić na ścianie zamiast obrazu lub pod półką. A jeśli na przykład przymocujesz długi drążek nad żyłką pod górnymi szafkami kuchennymi, możesz tu także wyeksponować zioła w pęczkach zawieszonych na haczykach. Będziesz wtedy miał je naprawdę na wyciągnięcie ręki.