Wielu z Was na pewno słyszało o kilku rodzajach diet, a może nawet próbowało kilku z nich. Czy słyszałeś kiedyś o diecie ketonowej? Nazywana jest również dietą ketogenną lub białkową, a my pokażemy Ci, jakie są jej zalety oraz co można, a czego nie można jeść podczas tej diety.
to sposób odżywiania, w którym dana osoba koncentruje się w swojej diecie na wysokim spożyciu tłuszczów, umiarkowanie wysokim spożyciu białka i ograniczonym, bardzo niskim spożyciu węglowodanów. Już w latach 70. XX wieku na ten sposób ograniczenia nadwagi i otyłości wpadł amerykański profesor George L. Blackburn, który przez wiele lat zgłębiał i interesował się problematyką związaną z odżywianiem, nawykami żywieniowymi i zdrowym trybem życia. Jego celem było ustalenie, kiedy organizm ludzki zaczyna spalać nagromadzony tłuszcz, zachowując jednocześnie masę mięśniową.
Klasycznie jest to rozkład spożycia tłuszczów, białek i węglowodanów w proporcji 75:20:5. Istnieje również dieta ketogenna wysokobiałkowa. Jest ona podobna do klasycznej, jednak skupia się w niej na większym spożyciu białka. Stosunek tłuszczów, białek i węglowodanów w tym przypadku wynosi 60:35:5.
Jak działa dieta ketonowa?
Podczas różnych diet redukcyjnych nasz organizm spala aż do 40% mięśni i 60% tłuszczu. Często zdarza się, że po diecie pojawia się efekt jo-jo, gdyż ludzki metabolizm nie jest w stanie poradzić sobie z taką ilością energii w diecie jak przed dietą. Redukcja masy ciała podczas diety ketonowej odbywa się głównie kosztem zapasów tłuszczu, a masa mięśniowa w tym przypadku zostaje zachowana. Organizm ludzki znajduje się w stanie zwanym ketozą.
Co to jest ketoza?
To stan naszego organizmu, który występuje, gdy utrzymujemy w diecie wystarczającą ilość białka, a jednocześnie spożywamy minimalną ilość tłuszczów i węglowodanów. W ketozy, w naszym organizmie zaczynają tworzyć się „substancje ketonowe”, które organizm może wykorzystać jako zapasowe źródło energii. Są one ważne właśnie dlatego, że mogą w pełni zastąpić węglowodany, które są głównym źródłem energii w normalnym odżywianiu.
Może zainteresuje Cię:
Żywność, której należy unikać
- Słodkie potrawy i napoje: ciastka, ciasteczka, ciasta, desery, słodkie jogurty, budynie
- Produkty bogate w skrobię: chleb, makaron, ryż, ziemniaki
3. Trochę warzyw: marchew, kukurydza, groszek
4. Owoce o dużej zawartości cukru: banany, jabłka, winogrona, gruszki, mango
- Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca (choć są dobrym źródłem białka roślinnego, należy je wykluczyć ze względu na dużą ilość skrobi)
- Ukryte węglowodany: napoje alkoholowe, ketchup, sosy BBQ i inne dressingi
Dozwolone jedzenie
Z warzyw (do 500 g dziennie) są to: karczochy, bakłażan, brokuły, cukinia, cykoria, koper włoski, awokado, kapusta, świeże grzyby, kalafior, jarmuż, kapusta kiszona, pasternak, pietruszka, por, biała rzodkiew, rzodkiewka, rukola, sałata , szparagi, szpinak, ogórek sałatkowy, fasolka szparagowa, seler, rzeżucha,…
Z orzechów (25g dziennie): orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, orzechy gotowane na parze
Z masła (1 łyżka): masło wysokiej jakości, roztopione ghee, masło orzechowe, inne masła orzechowe
Z nasion (2 łyżki): dynia, chia, konopie, len, słonecznik, mak
O czym nie należy zapominać?
Sposób picia jest niezwykle ważny dla naszego organizmu, niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie, czy nie. W takim przypadku zaleca się wypijanie od 2 do 3 litrów płynów dziennie. Należą tutaj:
- czysta woda
- niesłodzone wody mineralne
- Zielona herbata
- słabe herbaty owocowe (nie ze świeżych owoców)
- ziołowe herbaty
Inne dozwolone napoje to: kawa, czarna herbata, mleko roślinne i zwierzęce (maks. 0,2 l/dzień), zupy – czysty rosół rybny, czysty bulion warzywny, bulion z chudego mięsa (maks. 0,25 l/dzień).
Może zainteresuje Cię:
Należy spodziewać się początkowego zmęczenia
Przez pierwsze kilka tygodni Twoje ciało będzie bardziej zmęczone niż zwykle. Każda zmiana diety jest dla naszego organizmu nowością, a nasz organizm i mózg muszą przystosować się do faktu, że głównym źródłem energii nie są węglowodany, a tłuszcze. Zróżnicowany wybór potraw z pewnością Ci w tym pomoże.
Czy na diecie białkowej można budować mięśnie?
Dieta ketonowa nie jest najlepszym wyborem dla osób, które chcą zyskać masę mięśniową. Budując mięśnie, człowiek potrzebuje większej ilości białka (którego mięśnie potrzebują do regeneracji), ale także pewnej dodatkowej ilości kalorii, co w tej diecie ogranicza się do dokładnego spożycia makroskładników.
Czy dieta ketonowa niesie ze sobą jakieś ryzyko?
Eksperci są zgodni co do tego, że nasz organizm jest przystosowany do przyjmowania klasycznego pokarmu i żucia. Skróty w postaci diety ketonowej w proszku nie są rozwiązaniem na redukcję wagi, gdyż człowiek uczy się dzięki nim inaczej jeść. Z drugiej strony brak węglowodanów może prowadzić do takich objawów, jak zmęczenie, zawroty głowy, letarg i tym podobne.
Na rynku tego typu diety działają różne firmy i doradcy, dlatego jeśli nie chcesz samodzielnie wybrać tej ścieżki, to jedynie korzystając z porad z Internetu, koniecznie skontaktuj się z doświadczonym ekspertem. Bo choć każdy z nas chce czuć się dobrze we własnym ciele, do większych zmian w diecie trzeba podejść odpowiedzialnie.