Czy znasz kardamon? Nauczymy Cię, jak wykorzystać go także w Twojej kuchni

Kardamon to przyprawa powszechnie stosowana zwłaszcza w Indiach. Jest to jedna z najdroższych przypraw świata (obok wanilii i szafranu). Nasiona ukryte w strąkach wykorzystywane są jako przyprawa. Kardamon możemy kupić w postaci całych strąków lub samych nasion, a nawet mielonych. Jeśli chcemy uzyskać maksimum smaku i aromatu, opłaca się kupować całe strąki i przetwarzać je wyłącznie w domu. Od lat kardamon jest również stosowany jako lek, zwłaszcza na bóle brzucha, nudności i wymioty.

Kardamon ma właściwości zdrowotne

O leczniczych właściwościach kardamonu nie mówi się zbyt wiele, chociaż ta przyprawa ma naprawdę wiele do zaoferowania. Wykazuje na przykład działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zwiększa zdolność dyfuzji składników aktywnych, co możemy sobie wyobrazić jako zwiększenie efektów nakładanych na skórę. Ekstrakt z nasion wykazuje działanie przeciwnowotworowe, choć prawdą jest, że właściwość ta będzie jeszcze wymagała potwierdzenia badaniami naukowymi. Warto wspomnieć także o właściwościach antybakteryjnych – kardamon wykazuje działanie antybakteryjne wobec mikroorganizmów występujących w jamie ustnej. Pomaga na nieświeży oddech.

Kardamon

Zdjęcie: Pixabay

Kardamon w kuchni

Kardamon to przyprawa, dlatego używamy go w małych ilościach. Można spotkać się z jego zastosowaniem szczególnie w kuchni indyjskiej. Smak kardamonu jest ostry, słodko-cytrynowy. Dlatego nadaje się do dań mięsnych i rybnych, ale także do deserów. Tutaj kardamon można wykorzystać podobnie jak imbir: w ciastach, ciasteczkach, a nawet w lodach! Dodaj przyprawę do swojej kawy i herbaty, aby cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi i wyjątkowym smakiem.

Kawa mrożona z kardamonem

Możesz przygotować wyjątkowy napój dla swoich znajomych. Będziesz potrzebować 75 g mielonej kawy, 1 litr zimnej wody i 3 g mielonego kardamonu. Wymieszaj kawę z kardamonem i wlej do (czystych) rajstop. Umieścić w dużym dzbanku tak, aby koniec pończochy wystawał poza krawędź. Zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Następnie wyciśnij mieszaninę z pończoch (można pominąć pończochy i odsączyć je przez delikatną ściereczkę). Skończone! Do napoju dodaj kostki lodu i mleko.

Przepisy na kardamon

Jeśli chcesz urozmaicić swoje lody, zamiast wanilii możesz po prostu użyć kardamonu. Po rozcięciu strąka kardamonu pozwól, aby nasiona napełniły mleko. Następnie odcedź je i używaj tak samo jak wanilię. Możesz też rozetrzeć nasiona w moździerzu z łyżeczką cukru i uzyskać cukier kardamonowy. Można go używać do wypieków lub do słodzenia napojów. Zmielone nasiona można wykorzystać jako dekorację bitej śmietany w deserach lub kawie. Do dowolnego sosu pomidorowego można dodać bułkę cynamonową i nasiona kardamonu. Zamiast gumy do żucia możesz żuć kapsułkę kardamonu, aby odświeżyć oddech.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/kardamon-wlasciwosci-zdrowotne-zastosowanie/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *