Tymianek: może pomóc nie tylko w doprawianiu potraw

Do najbardziej znanych obecnie rodzajów przypraw należy tymianek, roślina popularna ze względu na swój przenikliwy aromat. Może dodać smaku potrawom, a także zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Działa antyseptycznie i doskonale sprawdza się w walce z mikroskopijnymi organizmami, pasożytami i pasożytami jelitowymi.

Substancje zawarte w tymianku

Tymianek zawiera dużą ilość substancji dynamicznych, do których należą zasadowe olejki eteryczne (tymol, karwakrol, cyneol, cymen, linalol), bittery, garbniki, flawony, kwasy aromatyczne czy kwasy triterpenowe. W wielu odmianach stwierdzono, że olejki eteryczne są korzystne w farmacji i przemyśle spożywczym!

Jakie działanie daje Ci tymianek?

Jeśli zastanawiasz się, czy tymianek ma właściwości lecznicze i jak może wpłynąć na zdrowie człowieka, niewątpliwie możesz być mile zaskoczony. Roślina ta znalazła zastosowanie w medycynie człowieka i ludzie zazwyczaj nie wypuszczają jej z rąk. Nawet średniowieczni botanicy zalecali tymianek przede wszystkim jako rozsądny środek przeciw drgawkom i chorobom jamy ustnej. Ponadto roślina ta jest szeroko stosowana ze względu na swoje działanie regeneracyjne.

Tymianek jest wyjątkowo odporny na różne drobnoustroje, pasożyty czy pasożyty jelitowe i pierwotniaki. Wspomaga organizm w walce z biegunką, wspomaga trawienie, a jednocześnie działa moczopędnie, zapobiegając zatrzymywaniu płynów w organizmie. Alternatywnie może tłumić objawy różnych chorób układu moczowego. Dodatkowo niezwykle istotne jest działanie przeciwzapalne tymianku. Z tego powodu preparaty z tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Osoby używają tymianku na kaszel i przeziębienie, ale może on również mieć pozytywny wpływ na astmę, zapalenie oskrzeli i inne porównywalne problemy zdrowotne.

Tymianek i jego zastosowanie

Tymianek 2
Zdjęcie: Pixabay

Pomimo tego, że tymianek jest powszechnie znany wśród ludzi ze swojego dobroczynnego działania, coraz częściej stosowany jest jako silnie pachnąca przyprawa, która dodaje aranżowanym potrawom imponującego aromatu i posmaku kamfory. Jeśli chodzi o kształt tego produktu, najczęściej tymianek w postaci przypraw układa się z suszonych gałązek, liści i kwiatów. Tymianek jest bardzo rozpowszechniony w kuchni francuskiej, gdzie wraz z innymi ziołami wykorzystuje się go jako składnik różnego rodzaju zup i sosów. Wchodzi także w skład prowansalskich przypraw i ziół znanych jako bukiet garni, który powszechnie zawiera także liść laurowy, pietruszkę, estragon lub rozmaryn.

W Europie Środkowej tymianek wykorzystuje się głównie w kuchni do aromatyzowania przystawek, jagnięciny, ryb czy różnych sosów. Ponadto dodaje się go do farszów, marynat, pasztetów, maseł ziołowych, fasoli, soczewicy, majonezów i dressingów ziołowych. Można go również używać do aromatyzowania oliwy i octu, a zmieszany z oregano i bazylią nadaje szczególny smak pizzy i makaronom. Jeśli chodzi o sposób obchodzenia się z tymiankiem, wśród indywidualnych użytkowników znalazł zastosowanie zarówno świeży, jak i suszony tymianek. Suszony tymianek dodawany jest do poduszek, które urzekają zapachem i pomagają zasnąć. A jak suszyć tymianek? Powiesić go związanego w pęczki w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Źródła informacji: pestujeme.cz, dama.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *