Jeśli jesteś miłośnikiem maku, z pewnością wypróbowałeś już każdy tradycyjny przepis – od strudla, przez ciasto leniwej gospodyni domowej, po bułeczki nadziewane słodkim nadzieniem makowym. Jeśli jednak szukasz czegoś prostego, ale odmiennego od wysłużonej klasyki, postaw na ten przysmak, który z pewnością Cię oczaruje.
Przygotowanie jest proste i potrzebujesz tylko kilku składników. Ciasto można urozmaicać na kilka sposobów – polać polewą czekoladową lub cytrynową lub polać kremowym mascarpone z kremem.
Potrzebujemy
Ciasto
- 180 g granulowanego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 300 g zmielonego maku
- 500 ml mleka
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 300 g mąki półgrubej
Pożywny
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki do ubijania
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Zbliżać się
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto. Wymieszaj cukier granulowany i waniliowy z jogurtem.
- Do miski dodać zmielony mak namoczony w mleku i wymieszać.
- W drugiej misce wymieszaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj luźną mieszaninę do mokrej mieszanki i mieszaj, aż będzie gładka.
- Ciasto wylać na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku. Piec około pół godziny.
- W czasie gdy ciało się piecze, przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z cukrem i bitą śmietaną.
- Zmiksuj je mikserem na wolnych obrotach na gęstą śmietanę.
- Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Jeśli zbyt długo będziesz mieszać śmietankę z sokiem z cytryny, może się zważyć.
- Wystudzone ciasto pokroić w kostkę i udekorować kremem według własnego uznania.
Śledź naszego Instagrama