Płatki owsiane są źródłem cennych składników odżywczych i błonnika, którego szczególnie potrzebujesz o poranku. Ale aby uzyskać pożywną owsiankę, musisz wiedzieć, jak ją prawidłowo przygotować i co do niej dodać. Jego zaletą jest to, że stosunkowo szybko się go przygotowuje. Ale z płatków owsianych możesz także przygotować deser lub przekąskę. Płatki owsiane zawierają białka oraz całą gamę witamin i minerałów. Przykłady obejmują witaminę B1 i B6, witaminę E, żelazo i magnez.
Płatki owsiane mają właściwości prebiotyczne
Dzięki właściwościom prebiotycznym płatki owsiane zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit, a co za tym idzie, także układu odpornościowego. Dzięki zawartemu błonnikowi można kontrolować poziom cukru we krwi, a także utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, a także działają profilaktycznie przeciw nowotworom.
Zdjęcie: Pixabay
Płatki owsiane i utrata masy ciała
Płatki owsiane są świetne dla osób chcących schudnąć. Same w sobie są niekaloryczne i zawierają dużo błonnika. Oprócz wspomnianych już zalet, zapewnia także uczucie sytości na dłuższy czas. Oznacza to, że nie będziesz tak szybko głodny i powinieneś jeść mniej jedzenia. Dzięki temu masz energię na cały dzień i nie spalasz tak dużej ilości kalorii. Zatem płatki owsiane świetnie nadają się do odchudzania, ale są także pomocnikiem dla sportowców.
Podstawowe płatki owsiane
Do przygotowania podstawowej wersji płatków owsianych potrzebne są trzy składniki: płatki owsiane, woda (lub mleko) i szczypta soli. Gdybyśmy jednak jedli to połączenie codziennie, zapewne szybko by nam się znudziło. I tak dodajemy kolejne składniki. Niestety nie wszystkie są zdrowe i potrafią zamienić w miarę zdrowe danie w mało pożywną bombę kaloryczną. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
Słodzenie płatków owsianych
Cukier lub syrop klonowy zmniejszają korzyści zdrowotne płatków owsianych i dodają kalorii. Jeśli to Ci nie wystarczy, oto więcej powodów, dla których warto unikać cukru: przyspiesza proces starzenia, może powodować cukrzycę, zwiększa ryzyko poważnych chorób (w tym nowotworów), osłabia odpowiedź immunologiczną, powoduje próchnicę. Jeśli chcesz dosłodzić, spróbuj czegoś innego niż cukier i słodziki. Na przykład orzechy nerkowca są naturalnie słodkie. Możesz potrzebować czasu, aby przyzwyczaić się do ich smaku. Bez cukru możesz lepiej dostrzec naturalny smak innych produktów spożywczych.
Uważaj na mleko
Chociaż do przygotowania płatków owsianych można użyć wody, większość ludzi woli mleko. Owsianka ma lepszy smak. Jednakże niektóre produkty mleczne lub mleka roślinne mogą zawierać dodatek cukru! Jeśli chcesz je zastosować, zwróć uwagę na ich skład.
Żadnej czekolady
Chociaż kuszące jest dodanie kawałków czekolady, zamiast tego wybierz zdrowsze opcje. Odpowiednie są orzechy, nasiona, świeże, mrożone lub suszone owoce. Poprawią one smak płatków owsianych i jednocześnie zwiększą ich wartość odżywczą. W przypadku suszonych owoców należy uważać, aby nie zostały dosłodzone.
Źródła informacji:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-przygotowanie-zdrowej-owsianki-nie-popelniaj-tych-bledow-bo-,nId,6632318
https://www.womenshealthmag.com/food/a19945066/ruining-your-oatmeal/
Zdjęcie: Pixabay