Schudnij i obniż poziom cholesterolu za pomocą diety TLC

Dieta TLC to dieta, której głównym celem jest obniżenie poziomu cholesterolu. Ale możesz także osiągnąć utratę wagi, zmieniając dietę. TLC to skrót od trzech angielskich słów: Therapeutic Lifestyle Changes. Ten rodzaj diety ma swoje zalety, ale i wady. Obniżając poziom cholesterolu, możesz osiągnąć lepsze zdrowie. W ten sposób na przykład zmniejszasz prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu krążenia.

Polityka TLC

Dieta TLC polega na zmianie sposobu odżywiania. Przyjmujesz pokarmy o niskiej zawartości cholesterolu. Oznacza to, że z Twojej diety wyłączone są:

  • Tłuszcze nasycone – mają postać stałą w temperaturze pokojowej. Ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wołowina, pełnotłusty nabiał, masło, a także olej kokosowy.
  • Tłuszcze trans – występują głównie w żywności przetworzonej. Otrzymuje się go poprzez przekształcenie płynnych olejów roślinnych w ciała stałe w procesie chemicznym.
  • Cholesterol dietetyczny – nie znajdziemy go w żywności pochodzenia zwierzęcego.

Oprócz zmniejszenia spożycia cholesterolu dieta TLC koncentruje się również na zwiększeniu spożycia błonnika. Jeśli po sześciu tygodniach diety poziom cholesterolu w dalszym ciągu nie spadnie o 8 do 10%, zaleca się przyjmowanie błonnika w postaci suplementów diety. Jeśli do tego sposobu odżywiania dodamy aktywność fizyczną, możemy obniżyć poziom cholesterolu nawet o 30%.

Łosoś

Zdjęcie: Pixabay

Pokarmy zawarte w diecie TLC

Istnieje grupa produktów spożywczych, które podnoszą poziom cholesterolu. Należą do nich te zawierające tłuszcze nasycone lub trans oraz żywność o niskiej zawartości składników odżywczych, ale o wysokiej zawartości kalorii. Wręcz przeciwnie, uwzględniono żywność zawierającą dużo błonnika. Do tej grupy zaliczają się rośliny strączkowe, jajka (ale nie więcej niż dwie sztuki tygodniowo), owoce i warzywa, chude mięso (np. pierś z kurczaka i indyk), owoce morza (zwłaszcza te bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś i tuńczyk), oleje roślinne (oliwa z oliwek), produkty pełnoziarniste (piekarstwo, makarony).

Problemy z dietą TLC

Współczesne badania wskazują na trzy słabości diety TLC. Po pierwsze, nie cały cholesterol zawarty w diecie jest dla nas szkodliwy. Powinniśmy jednak unikać tego, który pochodzi z takich źródeł jak tłuszcze nasycone i cukry. Kolejnym minusem jest fakt, że dieta wysokowęglowodanowa może negatywnie wpływać na zdrowie serca. A spożycie żywności TLC to w rzeczywistości 50 do 60% węglowodanów. Trzecim problemem może być niskie dzienne spożycie kalorii w TLC. Menu dla kobiet zawiera zwykle od 1000 do 1200 kalorii, a dla mężczyzn od 1200 do 1600 kalorii. i jest to bardzo niska kwota.

Źródła informacji:

https://health.clevelandclinic.org/tlc-diet/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *