Dieta TLC to dieta, której głównym celem jest obniżenie poziomu cholesterolu. Ale możesz także osiągnąć utratę wagi, zmieniając dietę. TLC to skrót od trzech angielskich słów: Therapeutic Lifestyle Changes. Ten rodzaj diety ma swoje zalety, ale i wady. Obniżając poziom cholesterolu, możesz osiągnąć lepsze zdrowie. W ten sposób na przykład zmniejszasz prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu krążenia.
Polityka TLC
Dieta TLC polega na zmianie sposobu odżywiania. Przyjmujesz pokarmy o niskiej zawartości cholesterolu. Oznacza to, że z Twojej diety wyłączone są:
- Tłuszcze nasycone – mają postać stałą w temperaturze pokojowej. Ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wołowina, pełnotłusty nabiał, masło, a także olej kokosowy.
- Tłuszcze trans – występują głównie w żywności przetworzonej. Otrzymuje się go poprzez przekształcenie płynnych olejów roślinnych w ciała stałe w procesie chemicznym.
- Cholesterol dietetyczny – nie znajdziemy go w żywności pochodzenia zwierzęcego.
Oprócz zmniejszenia spożycia cholesterolu dieta TLC koncentruje się również na zwiększeniu spożycia błonnika. Jeśli po sześciu tygodniach diety poziom cholesterolu w dalszym ciągu nie spadnie o 8 do 10%, zaleca się przyjmowanie błonnika w postaci suplementów diety. Jeśli do tego sposobu odżywiania dodamy aktywność fizyczną, możemy obniżyć poziom cholesterolu nawet o 30%.
Zdjęcie: Pixabay
Pokarmy zawarte w diecie TLC
Istnieje grupa produktów spożywczych, które podnoszą poziom cholesterolu. Należą do nich te zawierające tłuszcze nasycone lub trans oraz żywność o niskiej zawartości składników odżywczych, ale o wysokiej zawartości kalorii. Wręcz przeciwnie, uwzględniono żywność zawierającą dużo błonnika. Do tej grupy zaliczają się rośliny strączkowe, jajka (ale nie więcej niż dwie sztuki tygodniowo), owoce i warzywa, chude mięso (np. pierś z kurczaka i indyk), owoce morza (zwłaszcza te bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś i tuńczyk), oleje roślinne (oliwa z oliwek), produkty pełnoziarniste (piekarstwo, makarony).
Problemy z dietą TLC
Współczesne badania wskazują na trzy słabości diety TLC. Po pierwsze, nie cały cholesterol zawarty w diecie jest dla nas szkodliwy. Powinniśmy jednak unikać tego, który pochodzi z takich źródeł jak tłuszcze nasycone i cukry. Kolejnym minusem jest fakt, że dieta wysokowęglowodanowa może negatywnie wpływać na zdrowie serca. A spożycie żywności TLC to w rzeczywistości 50 do 60% węglowodanów. Trzecim problemem może być niskie dzienne spożycie kalorii w TLC. Menu dla kobiet zawiera zwykle od 1000 do 1200 kalorii, a dla mężczyzn od 1200 do 1600 kalorii. i jest to bardzo niska kwota.
Źródła informacji:
https://health.clevelandclinic.org/tlc-diet/
Zdjęcie: Pixabay