Krem budyniowy to jedno z arcydzieł, którymi można wzbogacić desery: jak odzyskać ten z grudkami, bardzo prosty sposób.
Są przysmaki, które niezmiennie doprowadzają nas do szaleństwa, mimo że obecnie uważane są za ponadczasową klasykę kuchni. Pomyślmy o najbardziej znanych i powszechnych deserach, takich jak szarlotka czy tiramisu. Jest jeden preparat, który często wykorzystuje się do wzbogacania i przekształcania prostych deserów w prawdziwe arcydzieła: la krem. Może się jednak zdarzyć, że coś pójdzie nie tak w jego przygotowaniu.
Jeśli przepis sam w sobie nie jest aż tak skomplikowany, prawdą jest również, że wymaga on pewnej dozy cierpliwości i odrobiny pewnej ręki, aby uzyskać doskonały i nienaganny efekt. Może się bowiem zdarzyć, że to „zwariować” lub w każdym razie nie osiąga pożądanej gęstości lub konsystencji. Co więc zrobić, wyrzucić wszystko? Absolutnie nie: naprawa jest możliwa i łatwa.
Grudki w kremie, jak temu w prosty sposób zaradzić
Jak wiele przysmaków, i ten jest jeden które każdy z nas może następnie wzbogacić lub nieco zmodyfikować według własnego gustu. Ważne jednak i wspólne dla wszystkich są kroki, które zapewniają efekt godny świetnej cukierni.
Jednak niedogodności w kuchni czyhają zawsze za rogiem. Jeżeli i Tobie zdarzyło się, że Twój krem zamiast być aksamitny, stał się masa grudeknie rozpaczaj: oto jak go odzyskać bez konieczności wyrzucania wszystkiego.
Przyczyna takiego stanu rzeczy może zależeć od różnych czynników: od sposobu łączenia składników po sposób mieszania. Kiedy szkody zostaną wyrządzone, ostatecznie nie ma to większego znaczenia. Chcemy wiedzieć, jak to naprawić. Bardzo prostą metodą jest użyj sitka. Jedna z tych drobnych siateczek, które z pewnością każdy z nas ma w domu.
Będziemy musieli”przechodzić” delikatnie krem przez siateczkę. Jasne, będziemy musieli to zrobić ręcznie i nie będzie to zabawne, ale problem powinien zostać rozwiązany w krótkim czasie. Alternatywnie, blender zanurzeniowy mogłoby nam pomóc, ale musimy zwracać uwagę na prędkość, a przede wszystkim na powietrze: wprowadzenie zbyt dużej jego ilości może pogorszyć sytuację.
Wreszcie, jeśli naprawdę nie mamy czasu do stracenia, blender może stanowić ważną alternatywę. Wystarczy ustawić umiarkowaną prędkość i pamiętać, aby od czasu do czasu dać mu odpocząć, aby uniknąć przegrzania ostrzy.