Cały świat zna je w wersji pszennej lub kukurydzianej. Ale spróbuj zrobić domowe tortille owsiane, a przekonasz się, że ich smak jest co najmniej tak samo dobry. Te naleśniki są bardziej miękkie, bardziej elastyczne i bezglutenowe, dzięki czemu nadają się również dla osób z celiakią. Same płatki owsiane nie zawierają glutenu, ale dla pewności warto sięgać po płatki owsiane oznaczone jako bezglutenowe. A teraz przejdźmy do nich.
Potrzebujemy
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 i ½ szklanki wody lub 2 do 2 i ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka drożdży smakoszy
Zbliżać się
- Wszystkie składniki włóż do miski i odstaw na 5 minut. Im dłużej płatki stoją, tym łatwiej je wymieszać.
- Następnie całą masę przekładamy do wydajnego miksera stołowego i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Powinno wyjść ciasto nieco bardziej wodniste niż ciasto na naleśniki. Dostosuj ilość użytej wody według potrzeb.
- Na patelnię z powłoką nieprzywierającą wlać olej i wlać około ¼ szklanki ciasta. Całość wylewamy na patelnię i smażymy aż pojawią się bąbelki. Następnie odwracamy na drugą stronę i również smażymy.
- Możemy je napełniać i zwijać według własnego uznania. Jako nadzienie sprawdzi się pasta z hummusu, plastry awokado, pomidory czy kawałki tofu. Wybór jest dowolny.
Nasza wskazówka: Przygotowując ciasto możemy dodać nasze ulubione suszone zioła, proszek czosnkowy, mieloną kurkumę lub dowolną ulubioną przyprawę. Z odrobiną proszku do pieczenia domowe tortille będą bardziej puszyste.
Śledź naszego Instagrama