Białko serwatkowe vs. proszki białka roślinnego

Białko to makroskładnik, którego nasz organizm potrzebuje w dużych ilościach. Jeżeli nie jesteś miłośnikiem mięsa, wówczas dostarczenie niezbędnej ilości białka dziennie może być dla Ciebie trudne. Sportowcy mogą również mieć zwiększone zapotrzebowanie na białko. I właśnie w tym celu używają białka serwatkowego lub proszków białkowych. Czy wiesz czym różnią się od siebie poszczególne produkty i który z nich będzie dla Ciebie najlepszy?

Białko serwatkowe

Produkowany jest z mleka krowiego lub koziego. Udowodniono, że pomaga budować masę mięśniową, wspomaga regenerację po treningu. Może również pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Jeśli ją wybierzesz, możesz spodziewać się większej liczby smaków, szybszego wchłaniania i większej ilości leucyny w porcji. Poszczególne produkty mogą jednak znacznie różnić się ilością białka w porcji (niektóre marki zawierają więcej wypełniaczy, a mniej białka). U osób bardziej wrażliwych mogą wystąpić problemy żołądkowe. Na koniec należy wspomnieć, że białko serwatkowe nie jest odpowiednie dla wegan.

Białko w proszku

Zdjęcie: Freepik

Roślinne proszki białkowe

Jest wytwarzany z produktów roślinnych, takich jak soja, groszek, ryż, konopie, kiełki nasion i zbóż. Czasami w jednym produkcie miesza się poszczególne rodzaje proszków ziołowych. Powodem, dla którego ludzie je stosują, może być nietolerancja lub alergia na laktozę, weganizm lub chęć ekologicznego życia. Główną zaletą jest większa ilość przeciwutleniaczy i błonnika oraz mniej problemów trawiennych przy stosowaniu białka roślinnego. Wadą jest to, że zawiera mniej białka. Upewnij się, że wybrany przez Ciebie proszek białkowy zawiera co najmniej 25 g białka na porcję. Jednocześnie powinien zawierać jak najmniej dodatku cukru i innych składników.

Serwatka vs. białko roślinne

To, który z nich ostatecznie wybierzesz, zależy od Twoich preferencji. W jednym badaniu zbadano wpływ przyjmowania sproszkowanych białek sojowych i serwatkowych na budowanie masy mięśniowej. Białko serwatkowe zwiększało syntezę białek mięśniowych (większy przyrost masy mięśniowej) nieco bardziej niż białko sojowe. Jednak białko sojowe spowodowało mniejszy stres oksydacyjny. Jednak wynik badań jest taki, że przy pomocy obu rodzajów białek możliwa jest budowa masy mięśniowej.

Źródła informacji:

https://www.mindbodygreen.com/articles/whey-vs-plant-protein

Zdjęcie: Freepik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *