Oprócz nauczenia się rozpoznawania, kiedy ryba jest naprawdę świeża, spróbujmy zrozumieć, jak poświęcić kilka minut na jej filetowanie.
Wszyscy miłośnicy gotowania z pewnością chcą poznać sekrety i triki dotyczące wyboru dobrej ryby, zwłaszcza jeśli jest świeża. Ale to nie tylko to. Miłośnicy gotowania potraw na bazie ryb starają się również zrozumieć, jak szybko i łatwo je filetować. Zajmie to tylko 5 minut, a Twoja ryba będzie czysta i gotowa do spożycia.
Niezależnie od tego, czy jest to profesjonalny szef kuchni, czy osoba po prostu pasjonująca się gotowaniem, należy znać techniki, ale przede wszystkim odpowiednie narzędzia, których można używać do działania. Przygotowanie dobrego i zdrowego obiadu lub lunchu na bazie ryb będzie zatem prawdziwą przyjemnością.
Patroszenie i obieranie: oto wskazówki dotyczące czyszczenia ryb
Podstawą jest podzielenie ryb według kształtu. To znaczy tak podzielić rybę można określić jako płaskie, jak turbot lub sola, od okrągłych, czyli dorsz, sola, łosoś. Dzieje się tak z prostego powodu: techniki są różne.
Pierwszą rzeczą do zrobienia, gdy masz przed sobą rybę, jest wypatroszenie, Dzieje się tak dlatego, że jeśli pozostawimy wnętrzności, proces ich konserwacji ulegnie skróceniu. Więc użyj nożyczek i natnij brzuch, zawsze trzeba zaczynać od ogona. Na tym etapie bardzo delikatnie usuwa się wnętrzności, następnie rybę myje się i suszy.
Jeśli chodzi o ryby takie jak sola czy makrela, technika jest inna. Zaostrzonym nożem musisz odciąć część wokół skrzeli. Wnętrzności usuwa się, następnie rybę myje się i suszy. Inny proces polega na złuszczaniu, ale nie jest to konieczne we wszystkich sytuacjach.
Tak naprawdę, jeśli zdecydujesz się ugotować rybę na grillu, w soli lub w piekarniku, procedura nie jest obowiązkowa. Jeśli jednak chcemy przygotować zupę lub sos, wówczas odkamienianie jest niezbędne. Aby to zrobić, użyj ostrego noża i zacznij skrobać ciało ryby, zaczynając od ogona w kierunku głowy. Następnie używa się nożyczek, usuwa się płetwy, a na koniec usuwa się skrzela.
Proces filetowania
Ćwiczenie wymaga nie tylko umiejętności manualnych, ale także doświadczenia. Istotne jest użycie odpowiedniego narzędzia, tj nóż filetuje rybę i wtedy musisz mieć deskę do krojenia. Uważaj, ten ostatni musi mocno i mocno leżeć na stole. Aby filetować naszą rybę należy położyć ją na desce do krojenia, a następnie umieścić nóż ukośnie za skrzelami, aż dotrzemy do kręgosłupa.
W tym momencie ostrze noża kieruje się w stronę ogona, a następnie tnie, sięgając do płetwy ogonowej. W w ten sposób otrzymasz pierwszy filet. W tym momencie rybę należy obrócić na drugą stronę i postępować w ten sam sposób, aby ją obrócić zdobądź drugi filet.
Bądź ostrożny, musisz użyj szczypiec, aby usunąć szpilki które pozostały w rybie, a następnie obierz ze skóry. Zabieg polega na umieszczeniu ryby na desce do krojenia mięsem do góry. W tym momencie wkładasz ostrze pomiędzy miąższ a skórę, ale zaczynasz od ogona, a następnie przesuwasz ostrze po całej rybie. Ale jak to zrobić? filet z płastugi? Jeżeli bierzemy podeszwę zaczynamy od skóry, nożyczkami rozdzieramy skórę zaczynając od ogona.
Wykonaj tę samą procedurę w przypadku dolnej części ryby. Połóż podeszwę na desce do krojenia, przetnij ją wzdłuż kręgosłupa, następnie ostrze przesuwa się po kościach i uzyskujesz pierwszy filet. W tym momencie wykonaj kroki dla dolnej nici bocznej.