Po przeczytaniu o zeszłym tygodniu, dzisiaj chcę z Wami porozmawiać o warzywach oczyszczających wątrobę. Tam Czynność wątroby wpływa na wszystkie szlaki metaboliczne, przeciwdziałając stanom stagnacji i zastoju, które zawsze są źródłem dyskomfortu dla wszystkich narządów. W normalnych warunkach fizjologicznych: maksymalnie zachowuje swój ogromny potencjał metaboliczny jest ciągle zestresowany.
Dla stymulować go w odpowiedni sposóbnależy z nich korzystać w specyficzny i osobisty sposób żywności w zależności od naszych specyficznych cechkonstytucyjny i osobisty status funkcji wątroby.
A Choroby wątroby powodują wiele zaburzeń równowagi: na przykład na układ odpornościowy, ogólnie na trawienie, spowalnia metabolizm, zwiększa retencję wody i tkankę tłuszczową. Jest to zatem nasze zadanie wspieraj go i pomagajstymulowanie i drenowanie go poprzez właściwe wybory żywieniowe, które pamiętasz, są osobiste, a zatem specyficzne dla każdego z nas w oparciu o nasze specyficzne cechy i warunki początkowe.
Warzywa wspomagające pracę wątroby
Ogólnie i bardzo krótko, zaczynamy poznawać niektóre warzywa, z którymi właściwe metody przygotowania i łączenia z innymi produktami spożywczymimoże wspierać i ułatwiać pracę naszej wątroby, oczywiście zawsze w oparciu o specyficzne cechy i potrzeby każdego z nas.
Rakieta
Należy do rodziny krzyżowych. W odpowiednim połączeniu z innymi produktami spożywczymi ułatwia procesy trawienne i stymuluje metabolizm dzięki doskonałej zawartości jodu.
Tam to oczyszcza i ingeruje w pracę wątroby dzięki zawartości izotiocyjanianów, które stymulują produkcję enzymów pomagają wątrobie usuwać toksyny. Zawiera także glukozynolany i flawonoidy, które działają działanie przeciwutleniające interweniując w łagodzeniu stanów zapalnych. Zawiera także A znaczna ilość witaminy C co wzmacnia układ odpornościowy.
Oset
To warzywo jest szczególnie przydatne dla wątroby, nerek i serca, ma działanie hipocholesterolemiczne oraz zmniejsza azotemię i kwas moczowy.
Jest to warzywo o właściwościach hepatooczyszczających który wykonuje głównie jedną akcję drenaż dla naszej wątroby niewątpliwie pobudza ją mniej intensywnie i intensywnie niż karczoch (o czym porozmawiamy później). Zawartość miedzi ułatwia liczne reakcje komórek wątroby, szczególnie te związane z metabolizmem żelaza i obroną immunologiczną. Na przykład panierowany karczoch smażony na oliwie z pierwszego tłoczenia maksymalnie wyrazi swoje działanie drenujące i stymulujące wątrobę.
Karczoch
Głównymi składnikami odżywczymi karczocha są niewątpliwie cynaryna i żelazo, chociaż nie bez znaczenia jest także zawartość inuliny. Cynaryna jest alkaloidem wyposażony w ważne działanie hepatoprotekcyjne i hipocholesterolemiczne. Jego maksymalną dostępność uzyskuje się poprzez spożycie surowy karczoch lub w różnych formach gotowania na oleju, jednakże gotowanie powoduje utratę dużej jego części.
Żelazo występuje w średniej ilości 1 mg na 100 gramów, ale jego biodostępność różni się w zależności od sposobu, w jaki zdecydujemy się go spożywać. Na przykład: Karczoch spożywany na surowo jest z pewnością wskazany do drenowania wątrobysmażone bardziej nadaje się do lekkiego pobudzenia, smażone na złoto zapewnia bardzo energetyczną stymulację.
Pomidor
Jest to bardzo przydatne pożywienie pomagają regulować pracę wątroby zwłaszcza ze względu na zawartość likopenu. Surowe jedzenie przede wszystkim stymuluje wątrobę jego zawartość witaminy CJednak po ugotowaniu ma bardziej drenujący wpływ na wątrobę.
Każdy organ mówi swoim własnym językiem i w zdrowym stanie jest w harmonii z językiem wszystkich innych narządów, naszym zadaniem jest wspieranie i ułatwianie tej harmonii.