Kalafior w trójpaku to już przeszłość. Spróbuj tych placków z kalafiora

Kalafior zawiera mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. Niestety, często przygotowujemy go tak niezdrowo, że tracimy wszystkie jego zalety. Należą do nich działanie przeciwzapalne (ze względu na zawartość przeciwutleniaczy), ale także pomagające w zasypianiu, uczeniu się i poprawie pamięci. Dlatego tym razem przygotuj go inaczej niż zwykle. Poniższe przepisy mogą być Twoją inspiracją.

Kotleciki z kalafiora

Będziesz potrzebować tych składników: 1 kalafior, 2 łyżki mąki zwykłej, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, majeranek. Wytnij środek kalafiora i podziel go na różyczki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Następnie zmiel kalafior w robocie kuchennym. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które lekko posypujemy bułką tartą. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju po około 5 minut z każdej strony.

kalafior

Zdjęcie: Freepik

Kotlety kalafiorowe z suszonymi pomidorami

Tym razem przygotuj następujące składniki: 1 kalafior, 100 g kaszy jaglanej, 1 jajko, 5-6 suszonych pomidorów, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, słodka/ostra papryka. Kalafior podzielić na różyczki, gotować 5 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź. Po ostudzeniu zmiksować. Ugotuj kaszę perłową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Następnie wszystko mieszamy: kalafior, grad, suszone pomidory, jajka, sól, pieprz i paprykę do smaku. Z powstałej masy formujemy kotlety, które smażymy na złoty kolor z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Możemy je także upiec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 30 minut (w połowie pieczenia obrócić).

Wegańskie Kotlety Z Kalafiora

Przygotuj następujące składniki: 1 kalafior, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 6 łyżek gorącej wody, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Kalafiora przygotować w zwykły sposób (aby powstały różyczki, gotować przez 5 minut, po ostygnięciu zmiksować na gładką masę). Następnie dodajemy do niego drobno posiekaną natkę pietruszki. Do nasion lnu dodaj gorącą wodę i pozostaw je na 5 minut, aby pęczniało. Następnie tę gęstą masę (zastępuje jajko) dodajemy do kalafiora, dodajemy też mąkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy kotlety, które lekko posypujemy bułką tartą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/przepis-kotlet-z-kalafiora/

Zdjęcie: Freepik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *