Wydaje się, że Nutri-Score ma zrewolucjonizować sposób robienia zakupów we Włoszech, przynajmniej dla tych, którzy zwracają uwagę na zdrową dietę.
Tam Zdrowie To idzie w parze z odżywianiem: to korelacja, którą znamy już od jakiegoś czasu i którą potwierdzają także różne badania z ostatnich lat, które miały na celu coraz bardziej rygorystyczne i precyzyjne wskazanie, jakie pokarmy i jakie posiłki mogą wyrządzić naszemu organizmowi najwięcej szkody , zwłaszcza długoterminowe.
L’uwagę dietetykówsportowcy i ogólnie osoby chcące zachować dobrą formę fizyczną, skorelowaną z ogólnym samopoczuciem psychofizycznym, Coraz częściej zwraca się uwagę na cukry, tłuszcze nasycone i ilość soli, od których powinniśmy preferować żywność pochodzenia roślinnego, świeżą i możliwie najmniej poddaną obróbce chemicznej i konserwantom. Często jednak osobom spoza branży nie jest łatwo rozpoznać, która żywność jest dla nas dobra, a która nie, zwłaszcza jak rozróżnić je we wszystkich istotnych aspektach.
Czytanie etykiet wartości odżywczych to mantra powtarzana przez profesjonalistów, ale nie zawsze łatwo jest zrozumieć, który zakup jest lepszy od innego, i to nie zawsze. Właśnie po to, aby pomóc konsumentom w tym wyborze, firma Wynik Nutriuproszczony system etykietowania z przodu, którego celem jest jak najbardziej intuicyjna klasyfikacja produktów, które lepiej byłoby ograniczyć, oraz takich, które zamiast tego można na stałe włączyć do diety.
Jak działa Nutri-Score i dlaczego może zmienić zasady gry
Nutri-Score został zaprojektowany przy użyciu pięciu kolorów i wyróżnionych literktóre zwracają łatwo zrozumiały parametr całkowity, jak wykazano w badaniu Wspólne Centrum Badawcze. Celem systemu jest porównanie produktów tej samej kategorii: krótko mówiąc, konsumenci patrzą na etykietę i wiedzą, który produkt wybrać.
U podstaw leży tak naprawdę algorytm, wzór matematyczny, który ma na celu nadanie określonej wartości określonej żywności na rynku w porównaniu z innymi i tak dalej. Stosowanie systemu etykietowania zostało przyjęte we Francji, Hiszpanii, Belgii, Holandii, Szwajcarii, Niemczech i Luksemburgu, ale wydaje się, że w najbliższej przyszłości może on zostać jeszcze rozszerzony. Oczywiście Nutri-Score ma pewne początkowe zalety, które są również dość intuicyjne – na przykład fakt, że jest wolny od interesów komercyjnych i wykorzystywania dowodów naukowych – ale także pewne wady.
Pierwszym problemem jest to, że nie bierze się pod uwagę ogólnej jakości produktu, ale raczej jego zalety lub szkodliwość dla zdrowia. Nie ocenia nawet obecności dodatków ani wielkości porcji do spożycia. Są to ograniczenia, które należy przedstawiać bezpośrednio konsumentowi, aby z biegiem czasu skłonić go do przyjęcia właściwych nawyków.