Jaka jest różnica między piekarnikiem elektrycznym a kuchenką mikrofalową: jak działają i jak wybrać, którego używać? Oto, co musisz wiedzieć.
Posiadanie w domu szeregu bardzo przydatnych urządzeń jest dziś powszechne dla każdego. Pomyśl tylko o odkurzaczu, suszarce, ekspresie do kawy i tak dalej. To narzędzia, które mają nam ułatwić życie i zaoszczędzić cenny czas. Wątpliwość wspólna wielu obawom kuchenka mikrofalowa i piekarnik elektryczny: jakie są różnice pomiędzy nimi, a przede wszystkim, jak wybrać ten najbardziej odpowiedni do tego, co chcemy ugotować?
Nie mamy tu oczywiście na myśli dokonywania wyboru pod kątem oszczędności, ale funkcjonalności. Zastanawiając się nad tym powierzchownie, właściwie moglibyśmy pomyśleć, że oba odgrywają tę samą rolę. W rzeczywistości u podstaw leżą różnice w ich budowie, które w konsekwencji zmienia to sposób ich działania. Co warto o tym wiedzieć?
Kuchenka mikrofalowa lub piekarnik elektryczny: jak dokonać właściwego wyboru
Jeśli chodzi o praktyczność, łatwo jest dokonać pierwszej różnicy. The kuchenka mikrofalowa zwykle tak jest mały i ergonomiczny, zajmuje niewiele miejsca. The piekarnik elektryczny, chyba że jest to toster, zwykle ma dużą objętość i jest jednym z urządzeń gospodarstwa domowego część „całkaz kuchni. Pierwszy z pewnością ma mniejszą pojemność niż drugi, ale ten drugi jest zwykle znacznie szybszy od drugiego. Jak więc zrozumieć, którego użyć? Aby to wiedzieć, musisz zrozumieć, jak działają.
Tak szczegółowo, kuchenka mikrofalowa wykorzystuje fale elektromagnetyczne aby spełniały swoją funkcję, czyli podgrzewają cząsteczki wody obecne w żywności. W związku z tym im więcej płynu zawiera potrawa, tym lepszy będzie końcowy wynik gotowania. The Piekarnik elektryczny natomiast działa dzięki oporom: zwykle są dwa i znajdują się na górze i na dole. Powoduje to, że wytwarzane ciepło gotuje żywność, zaczynając od części zewnętrznej, a następnie kontynuując ją w środku.
Kiedy już zrozumiesz, jak działają i jak są zbudowane, konsekwencją będzie wybór, którego z nich użyć To zależy od tego, co chcemy robić: podgrzewanie, gotowanie, rozmrażanie, topienie. Jasne, oba są bezpieczne i praktyczne, ale każdy ma swoje zalety. Kuchenka mikrofalowa jest szybka, ale niezbyt przestronna. Najwolniejszy piekarnik elektryczny, ale zapewnia optymalne gotowanie. Ponadto wiele zależy od funkcji”dodatkowy”, które jeden lub drugi może zaoferować w zależności od modelu. Pomyślmy o „grill„, często nieobecny w kuchence mikrofalowej.