Przygotowanie domowego octu ziołowego jest łatwe. Postępuj zgodnie z podstawowym przepisem

Świeży aromat, smak i działanie lecznicze ziół i przypraw można zachować na później na różne sposoby. Na przykład robiąc z nich domowy ocet ziołowy. Mamy dla Ciebie podstawowy przepis i listę odpowiednich ziół.

Bardzo łatwo jest przygotować w domu aromatyczny, smaczny i w dodatku zdrowy ocet ziołowy, wystarczy kilka minut pracy i uzbroić się w cierpliwość, gdy będziemy musieli poczekać na efekt naszych wysiłków. Nie ma też ograniczeń dla wyobraźni i kreatywnych eksperymentów, zioła i przyprawy można łączyć według uznania. Ocet nabiera ich aromatu, smaku, a nawet korzystnych właściwości leczniczych i może je zachować na długi czas.

Najlepszy jest ocet winny i owocowy

Ale nie ma lepszego octu niż ocet, zdecydowanie warto wcześniej wypróbować różne jego rodzaje, aż znajdziemy ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Ocet winny, zarówno biały, jak i czerwony, ma przyjemny smak i aromat. Jest popularna, ponieważ wspomaga zdrowie, pomaga przede wszystkim w rozkładaniu tłuszczów w organizmie, detoksykacji, odchudzaniu oraz obniża poziom złego cholesterolu.

Lista ziół i przypraw do octu ziołowego

Do domowego octu ziołowego można wykorzystać niemal wszystkie zioła i przyprawy, ale najbardziej znane, najpopularniejsze i najbardziej dostępne (w kolejności alfabetycznej) to:

Podstawowy przepis na domowy ocet ziołowy

Składniki

  • 500 ml dobrej jakości octu winnego lub jabłkowego

  • około garści świeżych ziół

Przygotowanie

  1. Świeże zioła (liście, łodygi, kwiaty lub owoce i nasiona) dokładnie umyj, osusz i pokrój ceramicznym nożem lub rozerwij, aby podczas maceracji lepiej uwolnić substancje aromatyczne. Możemy użyć także egzotycznych przypraw, np. 1 łyżeczki kulek pieprzowych lub ziela angielskiego, a także prasowanego czosnku, startej cebuli lub chrzanu lub 2 posiekanych papryczek chili.

  2. Napełnij idealnie czystą butelkę z zakrętką w około jednej trzeciej ziół i zalej octem po brzegi. Następnie butelkować i odstawić na 3 do 4 tygodni w temperaturze pokojowej, unikając bezpośredniego światła słonecznego. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

  3. Następnie przefiltruj przez grube sito lub szmatkę lub filtr do kawy. Ocet ziołowy wlewamy do czystej butelki i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w takich warunkach ma on niemal nieograniczoną trwałość.

  4. Do butelki możemy dodać gałązkę odpowiedniego suszonego macerowanego zioła dla dekoracji – świeża będzie nadal puchnąć i nie będzie miło na to patrzeć.

Jak wykorzystać domowy ocet ziołowy

Ocet ziołowy szczególnie nadaje się do aromatyzowania sałatek ze świeżych warzyw, sosów i zup śmietanowych, a także majonezów, marynat i dodatków. Jeśli uzyskany smak wydaje się zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć nasz domowy ocet ziołowy niesmakowanym octem lub wodą.

  • Jako lek ziołowy stosujemy 1 łyżkę octu na szklankę wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *