Kurczak biały czy żółty: czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest prawdziwa różnica między tymi dwoma mięsami? Rzeczywiście istnieje powód i chcemy go Ci ujawnić!
Powszechnie spożywany pokarm również dlatego, że białe mięso w porównaniu do czerwonego uważa się za bardziej strawne i mniej tłuste. Przygotowuje się go na różne sposoby. Niezależnie od tego, czy jest pieczone, smażone, grillowane, czy z różnymi smacznymi dodatkami, takimi jak pyszne ziemniaki, krótko mówiąc, jest to zawsze bardzo smaczne danie.
Ale nie wszyscy o tym wiedzą Mięso z kurczaka ma swoją specyfikę i dotyczy jego koloru. Może być jedno i drugie Z kolorze białym lub żółtym. W tym momencie zastanawiamy się od czego zależy ta różnica w kolorze mięsa. Cóż, nie ma to nic wspólnego z tym, czy kurczak jest z wolnego wybiegu, czy nie, to jest pewne!
Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci, jakiego masz koloru
Pomiędzy kurczakiem żółtym i białym można się zastanawiać, czy jeden, czy drugi jest wyższej jakości. Pewno na barwę mięsa kurcząt istotny wpływ ma przede wszystkim rodzaj żywienia zwierzęcia. Kolorystyka wpływa na jedno i drugie na gust niż na konsystencję samego mięsa. Pod względem wartości odżywczych nie ma różnicy pomiędzy białym i żółtym mięsem kurczaka. Tak naprawdę obie jakości dostarczają odpowiednią ilość białka, którego są zdecydowanie bogate.
Więc jeśli zwierzę jest karmione sorgo i pszenicą, mięso będzie biało-różowe. Zamiast tego, jeśli zasilacz jest oparte na kukurydza, wówczas kolor mięsa jest żółty. Wspomnieliśmy, że kolor mięsa z kurczaka może wpływać na smak i konsystencję mięsa.
Dzięki temu smak białego kurczaka będzie delikatniejszy, a konsystencja mięsa bardziej miękka. Jednakże smak jest mocniejszy, a mięso ma mocniejszą konsystencję, jeśli jest to kurczak żółty.
Często popełnianym błędem jest traktowanie kurczaka z wolnego wybiegu jako żółtego, a zamiast tego kurczaka z tradycyjnej hodowli z białym mięsem. Jeśli prawdą jest, że kura chowana na wolnym wybiegu jest bardziej swobodna i dlatego więcej się rusza, to jej żółta barwa zależy od tego, co je, a nie od tego, czy jest chowana na wolnym wybiegu. Niektórzy radzą, żeby spożywać więcej kurczaków z chowu na wolnym wybiegu, ponieważ uważa się je za bardziej „naturalny„ w porównaniu do kurcząt hodowanych czasami w nieludzkich warunkach. Ale to tylko opinia niektórych.