Dieta eliminacyjna: dla kogo jest odpowiednia i jakie cuda potrafi zdziałać?

Problemy trawienne są częstymi problemami zdrowotnymi wielu osób. Jednym ze sposobów ich ograniczenia lub wyeliminowania jest dieta eliminacyjna. Jest to sposób odżywiania się, w którym określony składnik pożywienia jest wyłączony z jadłospisu. Chociaż pomijamy niektóre produkty, do których byliśmy przyzwyczajeni, dieta eliminacyjna może ostatecznie być zaletą, a nie ograniczeniem naszego trawienia.

Kiedy dieta eliminacyjna jest naprawdę konieczna?

Ten rodzaj diety stosuje się głównie w przypadku trzech rodzajów problemów – alergii pokarmowej, nietolerancji pokarmowej i wrażliwości pokarmowej. Obecnie wiele osób samowolnie wybiera jakąś formę diety eliminacyjnej ze względu na niespecyficzne problemy trawienne. Ta forma diety eliminacyjnej może nie być bezpieczna i skuteczna. Poprawniejsze i korzystniejsze jest postępowanie zgodnie z zaleceniem lekarza, opartym na dokładnych badaniach diagnostycznych.

Pomoc przychodzi małymi krokami

Problemy trawienne, które mogą wystąpić na skutek alergii, nietolerancji lub nadwrażliwości pokarmowej, mogą być wywołane przez określoną grupę produktów spożywczych, na przykład produkty mleczne. Po wyeliminowaniu tych pokarmów dieta eliminacyjna ma za zadanie złagodzić te problemy. Organizm, który daje nam reakcję w postaci reakcji alergicznej, zaburzenia trawienia czy nadwrażliwości, daje nam wyraźny sygnał, że potrzebuje pomocy.

Aby cały ten proces miał sens, a dieta eliminacyjna przyniosła oczekiwaną ulgę, należy uzbroić się w cierpliwość. Nawet z medycznego punktu widzenia reakcji organizmu możemy spodziewać się dopiero po pewnym czasie. Długość diety eliminacyjnej zależy od tego, jaki był powód jej wprowadzenia. Zwykle trwa to od 8 tygodni do 6 miesięcy. Podany czas jest wystarczający, aby wykazać, czy dieta eliminacyjna była właściwym rozwiązaniem. Jeśli nawet po tym czasie objawy nie ustąpią, należy przerwać dietę i skonsultować stan z lekarzem. Następnie należy szukać innych przyczyn objawów, na przykład poprzez wnikliwą analizę.

Zmiana nawyków jest konieczna

Dieta eliminacyjna oznacza zmianę nawyków żywieniowych, co może nie być łatwe. Nadaje się, jeśli jest poprzedzony przygotowaniem. Podstawą jest zakup żywności, która zastąpi dany składnik. Przykładowo, jeśli są to produkty z mleka zwierzęcego, można je zastąpić mlekami roślinnymi, np. kokosowym, migdałowym, sojowym, ryżowym i ich przetworami.

To, czy dany pokarm będzie można później ponownie wprowadzić do diety, zależy od przyczyny jego zaprzestania. W przypadku nietolerancji lub wrażliwości pokarmowej pokarm można wprowadzać w małych ilościach od 5 dnia po wystąpieniu ostatnich objawów. W przypadku alergii pokarm jest wykluczany z diety na całe życie. Możemy też znacząco pomóc sobie, mając pozytywne nastawienie i świadomość, że wkraczamy na ścieżkę poszukiwania przyczyny naszych problemów trawiennych.


Może zainteresuje Cię:


Dieta eliminacyjna i jej formy

Po podjęciu decyzji o rozpoczęciu diety eliminacyjnej dobierana jest odpowiednia grupa produktów spożywczych, które w miarę potrzeby są wykluczane z jadłospisu w tym okresie. Jednocześnie monitorowana jest reakcja organizmu na ich pominięcie i ewentualne ponowne wprowadzenie.

Pokarmy najczęściej eliminowane w trakcie diety eliminacyjnej dzielimy na kilka grup:

  1. Owoce cytrusowe– pomarańcza, grejpfrut, cytryna
  2. Warzywa z rodziny liliowatych– pomidory, ziemniaki, bakłażan, papryka
  3. Orzechy i nasiona
  4. Rośliny strączkowe– fasola, soczewica, groch, soja
  5. Jedzenie skrobiowe– pszenica, jęczmień, kukurydza, żyto, owies, produkty zawierające gluten
  6. Mięso i produkty mięsne
  7. Mleko i produkty mleczne– mleko, sery, jogurty, lody
  8. Jaja i produkty zawierające jaja
  9. Napoje alkoholowe
  10. Napoje zawierające kofeinę
  11. Przyprawy, pikantne sosy, dressingi
  12. Cukry– biały, brązowy, cukier trzcinowy, miód, agawa, syrop klonowy, ciasta, słodycze

Dla kogo odpowiednia jest dieta eliminacyjna?

Dietę eliminacyjną często zaleca pacjentom lekarz specjalista, na przykład gastroenterolog lub immunolog. Z wyjątkiem monitorowany pod nadzorem lekarzy specjalistówdieta eliminacyjna może być korzystna dla pacjentów cierpiących na egzemę lub migrenę lub mających z nimi problemy.

Poznaj ryzyko

Podobnie jak inne procedury medyczne, dieta eliminacyjna również niesie ze sobą ryzyko i nie zaleca się jej stosowania bez ograniczeń. Dieta eliminacyjna nie jest odpowiednią metodą odchudzania, nie jest zalecana nawet w okresach stresu, także przed podróżą i innymi sytuacjami, w których przygotowanie posiłków jest utrudnione. Szczególną ostrożność przy stosowaniu diety eliminacyjnej powinny zachować kobiety w ciąży, osoby starsze i małe dzieci. Grupy te mają bardziej specyficzne wymagania żywieniowe, a ich nieprzestrzeganie jest nieco bardziej niebezpieczne niż w populacji ogólnej.

Przy długotrwałym wykluczeniu niektórych składników złożonej diety może się zdarzyć, że nawet przy próbie ich odpowiedniego zastąpienia dieta będzie uboga w określone składniki, takie jak witaminy, minerały, aminokwasy i tym podobne. Co więcej, jeśli nastąpi osłabienie (bakterie w jelitach), późniejsze wprowadzenie wykluczonych pokarmów może być jeszcze trudniejsze. Dlatego diety eliminacyjnej nigdy nie należy rozpoczynać samowolnie, a jedynie prowadzić ją pod nadzorem lekarza.

W praktyce często spotykamy się z sytuacją, gdy pacjent w dobrej wierze wyklucza dużą ilość pokarmu, aby wspomóc swój przewód pokarmowy. W tym przypadku istotnym czynnikiem ryzyka niewłaściwie wybranej diety eliminacyjnej jest szybka utrata masy ciała. W naszej klinice dbamy o konsekwentność oraz staramy się zapobiegać nieuzasadnionemu wykluczaniu potraw z jadłospisu. Wierzymy, że im bogatsza dieta, tym jest silniejsza. Od tego zależy całe zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka.

Alergia, nietolerancja i wrażliwość pokarmowa – jakie są różnice?

Te trzy choroby są często mylone, ponieważ ich objawy są podobne. Różnią się istotą. W przypadku alergii pokarmowej reakcja na pokarm (alergen) jest natychmiastowa i odpowiadają za nią przeciwciała IgE. Najrzadziej z wymienionych chorób jest alergia pokarmowa, cierpi na nią około 2-4% ludzi.

W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja układu odpornościowego nie jest tak intensywna jak w przypadku alergii. Istotą jest brak lub osłabienie określonego enzymu (na przykład przy nietolerancji laktozy jest to enzym laktaza, który rozkłada laktozę, przy nietolerancji histaminy oksydaza diaminowa itp.). Jeżeli zakłada się nietolerancję, bada się ilość i aktywność odpowiedniego enzymu. Objawy nietolerancji pojawiają się później niż objawy alergii, pojawiają się kilka godzin lub dni po spożyciu danego pokarmu.

Wrażliwość pokarmowa jest również dość powszechną przypadłością. W przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowej, nadwrażliwość pokarmowa nie wiąże się z enzymami, ale z układem odpornościowym. Badane są przeciwciała IgG przeciwko składnikowi żywności.

W zależności od podanych przyczyn i rodzaju reakcji, różna jest także forma diety eliminacyjnej. W przypadku nietolerancji pokarmowych, po tymczasowej diecie eliminacyjnej, można stopniowo wprowadzać pokarm do jadłospisu. Jednak w przypadku alergii należy unikać alergenu przez całe życie.

Rozwiązania problemów zdrowotnych są w Symptomedics złożone i długoterminowe

Każdą usługę naszym Klientom zapewniamy jako całość, łącząc w sobie wielostronną wiedzę na temat układu trawiennego człowieka i jego prawidłowego funkcjonowania. Każda diagnoza obejmuje konsultację lekarską i wyjaśnienie kolejnej. Nie tylko prezentujemy klientom wyniki z laboratorium. Wręcz przeciwnie, każdy klient jest prowadzony i monitorowany przez lekarza, który bierze pod uwagę nie tylko wynik wrażliwości pokarmowej i stan mikroflory jelitowej, ale także aktualny stan zdrowia i pełną historię medyczną. Na podstawie tych procedur możemy określić, jaka reakcja zachodzi u klienta, potwierdzić lub wykluczyć zespół nieszczelnego jelita, zaburzenie mikrobiomu (dysbiozę) lub chorobę towarzyszącą. W Symptomedics rozwijamy się dzięki tak spersonalizowanemu i profesjonalnemu podejściu

  • osiągnąć całkowite ustąpienie objawów,
  • przywrócić dobry stan jelit
  • i poprawić ogólny stan zdrowia pacjenta.

Twoje ciało podziękuje Ci sprawnym trawieniem

Problemy z trawieniem to jeden z najbardziej powszechnych problemów naszej populacji. Jeśli przyczyną trudności w trawieniu jest jedzenie, dieta eliminacyjna jest odpowiednim sposobem, aby dowiedzieć się, które pokarmy sprawiają danej osobie problem.

Przyczyną problemów trawiennych mogą być nadwrażliwości pokarmowe, które występują u około 2-20%, jest to więc stosunkowo powszechny problem trawienny. Niezdiagnozowana wrażliwość pokarmowa powoduje objawy, takie jak niestrawność, wzdęcia, wzdęcia, biegunka i tym podobne. W dłuższej perspektywie mogą zwiększać ryzyko niedrożności jelit, rozwoju cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób dróg oddechowych czy skóry.

Rzadszą przyczyną niestrawności są alergie pokarmowe. Objawy alergii pojawiają się bezpośrednio po spożyciu i należy trwale wykluczyć tę żywność.

Wykwalifikowana diagnostyka zapewni najbardziej wiarygodne wyniki. Na podstawie badania lekarz proponuje kolejne postępowanie, które powinno uwzględniać także edukację żywieniową i postępowanie z pacjentem, np. poprzez program prowadzony przez lekarza.

Dieta eliminacyjna może być częścią niektórych zaleceń. Eliminując określone rodzaje żywności z naszej diety, możemy pomóc naszemu organizmowi. Dajemy mu w ten sposób szansę na wygojenie się, pozbycie się problemów trawiennych i rozpoczęcie procesów wewnętrznej regeneracji.


Odkryj jeszcze więcej ciekawych artykułów, przepisów i filmów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *