Twoja wiosna, lato i jesień dostarczały mnóstwo świeżych, domowych warzyw — nie zasługują na to, aby je zaniedbywać, gdy nadejdzie zima. Jeśli nie zapewnisz odpowiedniego zabezpieczenia na zimę, będzie to miało szereg negatywnych konsekwencji, które mogą mieć wpływ na przyszłą produkcję – rośliny wrażliwe na zimno mogą zostać uszkodzone, populacja owadów może wzrosnąć, a erozja i zagęszczenie gleby obniżą jakość warzyw. Aby temu zapobiec, przed zimą należy zadbać o kilka rzeczy.
1. Zbierz korzenie warzyw
Warzywa wrażliwe na mróz należy odłożyć. Niezastosowanie się do tego może spowodować uszkodzenie lub śmierć warzyw na wiosnę. Niektóre rośliny, takie jak brokuły i kapusta, są tolerancyjne na niskie temperatury i mogą pozostać. Oto najczęściej spotykane warzywa wrażliwe na mróz:
– pomidory
– papryka
– bakłażany
– fasolki
– ziemniaki
– ogórki
– dynie
– słodkie ziemniaki
Zobacz więcej:
2. Posprzątaj swój ogród
Sprzątanie jest istotną częścią przygotowania ogrodu. Usuń chwasty (najlepiej zanim wypuszczą nasiona, które wykiełkują na wiosnę) oraz opadłe liście i gałązki. Pozostawienie ogrodu w stanie nieporządku zwiększa ryzyko wystąpienia problemów w przyszłości.
3. Ściółka
Chroń glebę, przykrywając ją ściółką, zanim temperatura spadnie zbyt nisko. Przykryta gleba zatrzymuje więcej wody, jest mniej zagęszczona i charakteryzuje się mniejszym naciskiem chwastów. Należy jednak pamiętać, że ściółka utrzymuje wiosną chłodniejszą glebę, więc może opóźnić sadzenie na obszarach o bardziej gliniastych glebach.
4. Dodaj kompost
Dodanie kompostu do ogrodu zimą ma wiele zalet. Poprawia drenaż w ciężkich glebach, zwiększa zdolność zatrzymywania wody w glebach szybko drenujących, dodaje szereg składników odżywczych przez długi czas i poprawia zdrowie roślin.